Hagyományok Háza

 

Programok

Programkereső:

-tól -ig

Összes programunk

 

Hírek

Már rendelhető a Muravidéki magyar népzene című kötet, amely nagy fontosságú, hiánypótló monografikus munka, tudományos és gyakorlati szempontból is egyaránt jelentős. Megjelenésével többé nem képeznek fehér foltot a magyar népzene térképén a történelmi Zala és Vas vármegyéknek a mai szlovén államhoz került részei. A szakmailag hiteles gyűjtemény egyetemességre törekedve összegzi a tájegység népzenéjét, emléket állítva az elmúlt évtizedek kevés számú, de nagy fontosságú kutatóinak, akik a Mura menti magyar népzene feltárása és megőrzése terén kimagaslót alkottak.

Tovább »

A balatonfüredi Anna-bál prímásversenyének résztvevői megtöltötték hegedűszóval a Gyógy teret. A szakmai zsűri értékelése alapján Kovács Márton Bence előadása bizonyult a legjobbnak, akit Mihó Attila virtuozitása követett, majd pedig harmadikként Boda Gellért játékát díjazták. Szeretettel gratulálunk a díjazottaknak és minden résztvevőnek!

Tovább »

Magyarok, románok, szlovákok, németek, zsidók, cigányok, szerbek és még számos népcsoport élte és éli meg a hétköznapokat és az ünnepeket egymás mellett a Kárpát-medencében. Ebbe a színes és sokszínű kavalkádba enged betekintést 2018. július 20-tól tíz napon át a FolkUdvar idei programja Kapolcson, ahol koncertek, kézműveskedés, tánctanítás, és hajnalig tartó mulatság vár mindenkit!

Tovább »

A Hagyományok Háza meghirdeti határokon és generációkon átívelő, felnőtteknek szóló népmesemondó versenyét!

Azt várjuk és értékeljük, ami egykor a népi kultúrában természetes volt: ha a mesemondó élőszóban, improvizatív módon mesél. A verseny a fiatalabb és idősebb, sőt a legidősebb korosztály mesemondói számára is nyitott, ezzel szintén a népmese eredeti, hagyományos kultúrában betöltött szerepére helyezzük a hangsúlyt.

Tovább »

A Gömöri Kézművesek Társulása, a Hagyományok Háza Hálózat-Szlovákia, valamint a Szlovákiai Magyar Kézműves Szövetség 2018. július 27-én, pénteken 

„Érdekképviselet és szervezetépítés a Kárpát-medencében”

címmel konferenciát rendez, melynek keretén belül sor kerül az idén tavasszal megalakult Szlovákiai Magyar Kézműves Szövetség alakuló közgyűlésére is.

Tovább »
2018. július 11.

Nemzetközi vizeken

Baku, Manchester, Ostrava – csak néhány a számos külföldi helyszín közül, ahol magyar zenekarok a nemzetközi színtéren kialakult kapcsolatainknak köszönhetően idén nyáron képviselik a Kárpát-medencei népzenét.

Tovább »
2018. július 11.

Munkatársat keresünk

A Hagyományok Háza vagyongazdálkodási feladatainak ellátására beszerzési/ügyviteli kollégát keresünk. 

 

Tovább »

Életének 67. évében, rövid, súlyos betegség után 2018. július 9-én elhunyt Barbócz Sándor népzenész, a Békés Banda alapítója és prímása, a békéscsabai Bartók Béla Szakgimnázium népi vonós, furulya, cimbalom és koboz tanára.

Tovább »
2018. július 6.

Double Rise Fesztivál

Kalandosan telt az idei Double Rise Fesztivál, de a zord időjárás ellenére nagyszerű hangulat volt a Folkudvarban. Kézműveskedtünk, táncoltunk, népzenei koncertekkel és hajnaléig tartó táncházakkal vártuk a fesztiválozókat.

Tovább »

Július 3-án Balatonfüreden tartottak sajtótájékoztatót az Anna-bál kapcsán. Az eseményhez ezúttal is kapcsolódik a prímásverseny, a bál hetében népzenei prímások mérik össze a tudásukat.
– A teljes Kárpát-medence képviselteti magát majd a versenyen. 11 tehetséges hegedűs zenél a legjobb prímás díjáért, a kötelező darabok mellett eljátszhatják a kedvenceiket is. Balatonfüred békebeli környezetében mindig lélek melengetően szól a népzene, így a közönséget nemcsak a hagyományos gálára várjuk, magát a versenyt is figyelemmel kísérhetik – mondta kérdésünkre Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója. (forrás: balatonfored.hu)

Tovább »
2018. július 4.

A nyár népdala 2018

Nagyon szépen köszönjük a rengeteg beküldött dalszöveget a Nyár népdala játékunkra. Hosszú vívódás után több száz levél közül a zsűri a Haza is kéne már menni dalt választotta az ide nyár népdalának.

Haza is kéne már menni,
Vajon mit fognak gondolni.
Sötét az ég alja, babám, kísérj el haza,
Megszolgálom én azt valaha.

A nyerteseknek szeretettel gratulálunk, levélben küldjük a részleteket.

Tovább »
2018. július 4.

Jegypénztár információk

Tájékoztatjuk Önöket, hogy jegypénztárunk új helyszínen, a 1011 Budapest, Szilágyi Dezső tér 6. szám alatt várja kedves vásárlóinkat. Jegypénztárunk 2018. július 15. és augusztus 5. között zárva tart. Az online jegyvásárlás zavartalanul működik.

Megértésüket köszönjük!

Tovább »

A kézművesség nem pusztán kellemes időtöltés, hobbi lehet, hanem hivatás is! OKJ-s képzéseinken az egyes mesterségek kiválóságai oktatnak, tudásuk legjavát nyújtva a résztvevőknek, hogy a legszebb alkotások készülhessenek el. Ajánljuk a képzéseket mindazoknak, akik szeretnék próbára tenni türelmüket, kitartásukat, szeretnének egy élethosszig tartó örömforrást az életükbe, vagy szeretnének kipróbálni valami újat, kivételeset.

Tovább »
2018. június 26.

Közérdekű információ

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Népi Iparművészeti osztály a 1011 Budapest, Szilágyi tér 6. szám alól elköltözik a 1011 Budapest, Fő utca 6/b szám alá. 2018.06.25. és 2018.06.29. között a Népi Iparművészeti osztály csak telefonon elérhető, kérjük ezen időszak alatt személyesen csak előre leegyeztetett időpontban jöjjenek. 2018.07.02-tól már az új címen várjuk Önöket a megszokott nyitva tartás szerint. (H-CS: 9:00-16:00, P: 9:00-13:00, SZ,V: Zárva). A zsűrizések szeptembertől folytatódnak, az időpontokról itt tájékozódhatnak.

Tovább »
2018. június 22.

Néptánc egész évben!

Állítsa össze kedve szerint a 2018/2019-es évad bérletét a Magyar Állami Népi Együttes előadásaiból– az autentikus műsortól a táncszínházig! Személyre szabott bérletével 30 százalék kedvezménnyel látogathatja az előadásokat a megújult Budai Vigadóban. A bérletek megvásárlására kizárólag személyesen, a jegypénztárunkban van lehetőség!

Tovább »
2018. június 22.

Muzsikáló Magyarország

A hagyományos éttermi cigányzene támogatása, népszerűsítése érdekében – a Miniszterelnöki Kabinetiroda és a Hagyományok Háza Muzsikáló Magyarország pályázatának segítségével – a nyári turista szezonban, május 19. és szeptember 2. között 4-5 fős cigányzenekarok zenélnek  25 budapesti és 50 vidéki étteremben, a hét hat napján. Bízunk benne, hogy ezzel az egyedülálló kezdeményezéssel sikerül a közösségteremtő muzsikálás hagyományát életben tartani.

Tovább »
2018. június 14.

Közérdekű információ

Tájékoztatjuk közönségünket, hogy felújítási munkálatok miatt a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum 2018. július 1-től augusztus közepéig zárva tart.

Megértésüket köszönjük!

Tovább »

A Hagyományok Háza munkatársai azon dolgoznak, hogy a verbunk és a csárdás táncok máig élő hagyománya felkerüljön az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére. Kérünk mindenkit, akinek szívügye a néptánc, legyen az amatőr vagy profi táncos, fiatal vagy örökifjú, néptánccsoport vezető, néptánc koreográfus, hogy segítse törekvésünket a letölthető nyilatkozatok kitöltésével.

Tovább »

A Táncháztalálkozón vendégünk volt Simon Broughton, a Songlines világzenei magazin szerkesztője. Büszkék vagyunk a Hagyományok Háza által szervezett koncertről írt elismerő szavaira is: "Nem ismerek más helyet a világon, ahol a hagyományos tánc- és zenei kultúra ismerete és megbecsültsége ilyen erős lenne."

Tovább »

A Virtuális Hagyományok Háza a legmodernebb technológia segítségével az érdeklődőket egy olyan dimenzióba hívja, ahol körbejárhatják az Országos Népművészeti Kiállítás termeit; különleges, eddig sosem látott  nézőpontokból vizsgálhatják meg a népi iparművészet válogatott darabjait, vagy egy-egy perc erejéig akár együtt állhatnak színpadra a Magyar Állami Népi Együttes táncosaival.

Tovább »
2018. április 19.

Kéz-Mű-Remek kiállítás

Az egész Kárpát-medence népi iparművészetét, népművészetét, kézműves hagyományait bemutató nagyszabású népművészeti kiállítás nyílt Kéz-Mű-Remek címmel a Műcsarnokban a Hagyományok Háza szakmai partnerségével, ahol munkatársaink, népi kézműves mestereink, művészeink gyönyörű alkotásait is megcsodálhatja a közönség. A kiállítás vezető kurátora Beszprémy Katalin, a Hagyományok Háza Népművészeti Módszertani Műhelyének vezetője. Szeretettel ajánljuk mindenkinek a kiállítást!

Tovább »

Hírarchívum