Hagyományok Háza

 

Programok

Programkereső:

-tól -ig

Összes programunk

 

Hírek

Havonta egy alkalommal mesemondó estet szervezünk Népmesetanfolyamunk hallgatóinak önkéntes közreműködésével. Azokat a régi közösségi alkalmakat szeretnénk felidézni, ahol a falu jó szavú öregjei mesemondással szórakoztatták az összegyűlteket. Nyitva áll a kapu minden érdeklődő előtt, de szeretettel várjuk azokat is, akik nem csak hallgatni szeretnék a meséket, hanem maguk is bekapcsolódnának a mesemondásba.

Szeretettel várunk minden meseszerető érdeklődőt 2018 február 15-én 18:30-tól a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumba!

Tovább »

A Hagyományok Háza és a Bethlen Téri Színház új koncepcióval folytatja a 2014-ben életre hívott előadás-sorozatot, amely ezúttal a színpadi néptáncművészet egy-egy mai kiemelkedő koreográfiáját és alkotóját állítja fókuszpontba. A művek bemutatása után egy felkért szakértő beszélget az alkotóval, elemzi a műveket, utalva az előzményekre, tánctörténeti párhuzamokra, ihlető forrásokra, természetesen a közönséget is bevonva. 2018. február 2-án 16 és 19 órától Fundák Kristóf Egység - Kétség és Metamorfózis című koreográfiáit láthatja a közönség a Bethlen Téri Színházban.

Tovább »
2018. január 16.

Szövő mesterkurzus

Az idei évi mesterkurzust a Lőrincz Aladárné, Lőrincz Etel és Kontár Veronika közös Örökül kaptuk című kiállítása ihlette. A tárlat 2018. január 19.-én nyílik a Hagyományok Háza Magyar Népi Iparművészeti Múzeumában. Ennek apropóján lehetőség nyílik az elmúlt évtizedekben készült szőnyegeket és egyéb szőttes alkotásokat szemügyre venni, a tapasztalatokat megvitatni, a követendő példákat és új törekvéseket megismerni. Első alkalommal, 2018. február 23-án 10 és 14 óra között Lőrincz Etel bukovinai motívumkincsével ismerkedhet a közönség.

Tovább »

Folytatódik előadás- és beszélgetéssorozatunk, melyben a népmesei hagyomány avatott szakértőivel, továbbvivőivel – és továbbvivőiről – beszélgetünk. Olyan témákkal, kérdésfölvetésekkel, előadókkal találkozhat itt az érdeklődő közönség, akik-amik az élőszavas mesemondással foglalkozók, az azt kedvelők érdeklődésére bizton számot tarthatnak. 2018 február 2-án 17:30-tól Dóra Áron beszél a török mesemondás irányzatairól a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban.

Tovább »

Ajánljuk induló kézműves tanfolyamainkat, szakköreinket mindazoknak, akik alkotó kikapcsolódásra vágynak, szeretnék elsajátítani egy-egy technika fortélyait, saját készítésű használati tárgyakat szeretnének, vagy akár csak elszakadnának néhány órára a rohanó világtól. Oktatóink szakmájuk kiválóságai, a korlátozott csoportlétszámnak köszönhetően minden résztvevőre egyéni figyelmet tudnak fordítani, így a sikerélmény sem marad el. Csuhétárgykészítő tanfolyamunkon készülhetnek játékok, szatyrok, ékszerek, a zöldvesszős kosárfonó szakkörön kosarak, dobozok, bőrműves szakkörünkön pedig a bugyrok, bukszák kapják a főszerepet.

Tovább »

Folytatódik előadás-sorozatunk a népi gyógyászatról a Hagyományok Házában, melynek a Népi Iparművészeti Múzeum Nyitott Műhelye ad helyet. Deáky Zita, az ELTE BTK Néprajzi Intézetének egyetemi docense, a társadalomnéprajzi kurzusok oktatója 2018. január 25-én 17 órától tart előadást Kisgyermek a családban címmel, megvizsgálva a gyermekvállalás, gyermekáldás témaköreit, szem előtt tartva az anyaszerep változását.

Tovább »
2018. január 11.

Munkatársakat keresünk

A Hagyományok Háza Szervezési és Kommunikációs Főosztálya 1 fő marketingmenedzser és 1 fő értékesítési menedzser állást hirdet. A pályázatokat január 29-ig várjuk.

Tovább »

2018-ban három éves fennállását ünnepli Nyitott Műhelyünk, ezért tevékenységéhez, küldetéséhez híven az ünneplés során is a kézművességé, a népművészeti technikáké a főszerep.

2018. január 27-én 14 órától megmutatjuk, hogyan társíthatók a különböző mesterségek, bőrfonással, szűrrátétkészítéssel és szövéssel is ismerkedhet az érdeklődő közönség.

Tovább »

Mesterek és tanítványok koncertsorozatunk következő vendége Nyitrai Tamás, a Magyar Állami Népi Együttes prímása. Nyitrai Tamás 2018. január 27-én 19 órától enged betekintést  népzenei pályafutásába a Fonó Budai Zeneházban. „Huszonöt évvel ezelőtt kerültem először kapcsolatba népzenével. Ez olyan benyomás volt számomra, aminek következtében mai napig töretlenül járok ezen az úton. Ezen a koncerten ezekkel az emberekkel, kollégákkal, barátokkal – a teljesség igénye nélkül – fogunk együtt muzsikálni." (Nyitrai Tamás)

Tovább »

A Hagyományok Háza az idei évben is szeretne segítséget nyújtani azoknak a pedagógusoknak, akik ismerik és használják munkájukban a néptáncot, a gyermekjátékokat, vagy szeretnének megismerni olyan technikákat, módszereket, ami segítségükre lehet mindennapi munkájukban, és a felnövekvő generáció épülését szolgálja. A Tájegységek játék- és táncszempontú ismerete tanfolyamunkat olyan táncot tanító pedagógusoknak ajánljuk, akik meglévő játékrepertoárjukat, tánctudásukat és módszertani ismereteiket szeretnék bővíteni, Útravaló módszertani tanfolyamunkra pedig az óvodapedagógusokat várjuk szeretettel. A Széki gyermekjátékok napja 55 különböző mondóka és játékforma elsajátítására kínál lehetőség nem csak pedagógusoknak, de szülőknek, nagyszülőknek egyaránt.

Tovább »

20 éve kezdődött a századforduló legnagyobb szabású Kárpát-medencei népzenei gyűjtése Kelemen László ötletéből kiindulva, az ő vezetésével a Fonó Budai Zeneházban. 2017 őszétől kezdve havi egy szerdai alkalommal megidézzük a húsz évvel ezelőtti gyűjtésalkalmakat: vendégül látjuk az Utolsó Óra gyűjtéssorozatban megörökített azon muzsikusokat, akik még köztünk vannak. Következő alkalommal, 2018. január 31-én a mocsi zenekart látjuk vendégül, majd közös táncházzal zárjuk az estét.

Tovább »

A Magyar Népi Iparművészeti Múzeum legújabb kiállítása Lőrincz Aladárné, Lőrincz Etel és Kontár Veronika közös kiállítása. A kiállítás a szövést mint családi örökséget mutatja be, megelevenedik az anyáról lányára hagyományozódó a szakértelem és alkotó tevékenység.

A kiállítás megtekinthető 2018. március 14-ig, hétfőtől szombatig 10 és 18 óra között. Szeretettel várunk minden érdeklődőt a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumba (1011 Budapest, Fő utca 6.).

Tovább »

A Hagyományok Háza Baráti Kör tánctanfolyamával elsősorban az idősebb korosztály számára szeretnénk olyan táncalkalmat teremteni, ahol lehetőség van a táncházakban használható tudás elsajátítására, de kortól függetlenül mindenkit szeretettel várunk. 

A zenét Virágvölgyi Márta és tanítványai, valamint a Borfolk zenekar szolgáltatja.

Következő alkalom: január 23..

Tovább »

Idén a Hagyományok Háza a XX. Országos Fazekaspályázatot Körmenden és a XXI. Országos Szőttespályázatot Hevesen hirdette meg. Összesen majdnem 300 tárgyból válogatott az elméleti és gyakorlati szakemberekből álló két zsűribizottság. A  III. Vászon-Fazék kiállításon a két pályázat legjobb alkotásait tekintheti meg a nagyközönség. A tárlat célja, hogy a vidéki helyszínek után a fővárosban is bemutassuk a díjnyertes alkotásokat.

Tovább »

Hírarchívum