Hagyományok Háza

 
 

Programok

Programkereső:

-tól -ig

Összes programunk

 

Hírarchívum   2017 · 2016 · 2015 · 2014 · 2013 · 2012 · 2011 · 2009 · 2008

Március 25—26-án a gömöri táncokkal ismerkedhetnek a Kárpát-medence Táncos Öröksége tanfolyam résztvevői. A néptáncgyakorlatot és a tanítási módszertant Füzék György és Péter Tímea tartja, népi éneket Benkó Fruzsina oktat majd. Lehetőség van a tanfolyamon kívül, csak egy-egy hétvégére is jelentkezni.
Alkalmi részvételi díj: 10 000 Ft
Táncegyüttesek táncosainak 4 fő felett csoportos kedvezményt adunk. Csoportos kedvezménnyel a részvételi díj: 5 000 Ft/fő

Tovább »

A Pergő Hagyományőrző Egyesület mesejátékával folytatódik Eltáncolt mesék családi sorozatunk március 25-én, szombaton, 11 órakor.  A néptáncos elemekből építkező gyermekelőadás a mesék birodalmába repít kortól függetlenül minden nézőt, aki szereti a meséket. Az előadást követő kézműves-foglalkozás és táncház közös szórakozásra és alkotásra ad lehetőséget.

Óvodai és iskolai csoportok jelentkezését is várjuk!
Helyszín: Fonó Budai Zeneház

Tovább »

A díj a népművészeti mozgalom szervezése területén végzett munkásság elismerésére adományozható, vagy azok számára, akik munkásságuk során kimagasló eredményeket értek el a népművészet - a tárgyalkotó népi kézművesség, vagy a néptánc, a népzene, a népdal, a népmese, a hagyományőrzés – területén, illetve akik a népművészethez kötődően kiemelkedő művészetelméleti szakírói tevékenységet folytatnak.

A díjazottak:

Borbély Jolán néptánckutató, etnográfus, pedagógus

Dr. Diószegi László, a Teleki László Alapítvány igazgatója, a Martin György Néptáncszövetség elnöke

Héra Éva, a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség elnöke, népművelő

Vavrinecz András, a Hagyományok Háza népzenekutatója

 

Szívből gratulálunk!

Tovább »

Március 14-én 6 órakor tartja következő klubestjét a Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület.

Meghívott előadónk Kelemen László, zeneszerző, népzenész, a Hagyományok Háza főigazgatója lesz.

A klubest előtt, fél 5-től tartjuk évi rendes közgyűlésünket, melyre minden egyesületi tagot szeretettel várunk.

Helyszín: a Hagyományok Háza közösségi terme (1011 Budapest, Apor Péter utca 2-4.)

Tovább »

2017. március 17-én Gálaelőadást ad a Magyar Állami Népi Együttes a Fölszállott a Páva fiatal résztvevőivel - Busa Bori, Makula Zoltán, Haraszti Júlia, Haraszti Mária -, valamint a török zenét játszó trióval Boros-Guessous Majda Mariával, Boros Gerzson Dáviddal és Barvich Ivánnal együtt lép fel Azerbajdzsánban a bakui Magyar Kulturális Napokon. Az eseményre a Zaha Hadid által tervezett impozáns Heydar Aliyev Center kulturális központban kerül sor a Külgazdasági és Külügyminisztérium és Magyarország Nagykövetsége, Baku szervezésében.

Tovább »

Havi egy alkalommal felnőtteknek szóló mesemondó estet szervezünk Népmesetanfolyamunk hallgatóinak önkéntes közreműködésével. Azokat a régi közösségi alkalmakat szeretnénk felidézni, ahol a falu jó szavú öregjei mesemondással szórakoztatták az összegyűlteket. Nyitva áll a kapu minden érdeklődő előtt, de szeretettel várjuk azokat is, akik nem csak hallgatni szeretnék a meséket, hanem maguk is bekapcsolódnának a mesemondásba. Itt a mesélő nem a színpadon álló művész, a mese nem egy megírt mű! A mese együtt élt a közösséggel.
Helyszín: Nyitott Műhely, 1011 Budapest, Fő utca 6.
Időpont: március 16.,18:30

Tovább »

A mezőségi születésű Gergely Zoltán elemzéseiben bemutatja, hogy a kántáló énekek szövegeibe és dallamaiba milyen stílustörténeti korok, rétegek elemei épültek be, azok hogyan kapcsolódtak össze a mezőségi magyarok és románok helyi néphagyományaival, tehát a korábban csak az egyházi gyakorlatban élő karácsonyi énekek hogyan változtak, fokozatosan hogyan népiesedtek el. A DVD-ROM mellékleten mezőségi emberekkel készített interjúkat láthatnak, kántáló énekeket hallgathatnak, valamit elolvashatják a terepen készült interjúk szövegét.

Tovább »
2017. március 2.

Közgyűlés

Március 14-én tartja a baráti kör egyesület évi rendes közgyűlését  a Hagyományok Háza közösségi termében (1011 Bp. Apor Péter u. 2-4.).

Letölthető meghívó

A közgyűlés időpontja 16.30.

A közgyűlést követően 18 órától tartjuk következő klubestünket, melynek előadója Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója.

Tovább »

A következő zsűrialkalmunk Berettyóújfalun lesz az alábbi szakágakban:

szőttes; hímzés; szűrrátét; bőrműves tárgyak; fonott bútor; faragás; építmények és köztéri alkotások; cserépkályha és kemence; fazekas munka; kovács- és rézműves termékek; kádár és pintérmunkák; kés; viselet; mézeskalács; népi ékszer stb.

Adatlap leadási határideje a Bihari Népművészeti Egyesület részére: 2017. március 23. A zsűrizés időpontja: 2017. április 6.

A részletekről a helyi szervezőnél érdeklődhetnek:

Török Istvánné Marika: 06/30 228-47-38; nepmuv93@gmail.com; http://www.berettyobne.hu/

Helyszín: 4100 Berettyóújfalu, Tavasz körút 10.

Tovább »
2017. március 1.

Indul az "Útravaló"

Március 4-én indul az „Útravaló” – a néphagyomány alkalmazása óvodában 60 órás akkreditált képzésünk. Az első hétvégén Szerényi Andrea, Dobi Pál és Berta Alexandra tart foglalkozást a néphagyomány felhasználásának módszereiről.

Tanfolyamon kívül az egyes hétvégék alkalmanként is látogathatóak.

Részvételi díj: 15 000 Ft.

Tovább »

A népmese mai élete beszélgetés-sorozat következő eseményén, március 21-én Sonia Carmona Tapia mesemondó, "Az élet és tapasztalat meséi" projekt kitalálója lesz vendégünk, aki a FEST (Federation of European Storytelling) és a spanyolországi mesemondás helyzetéről tart előadást a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum kiállítótermében (1011 Bp., Fő utca 6.).
Az előadás nyelve angol. A belépés díjtalan!

Tovább »

„Egy gyékényen árulunk” előadás-sorozatunk keretében tudástöbbszöröző és tudásmegosztó tárgyalkotó művészeti tevékenység megvalósulására biztosítunk alkalmat ritkán látható mesterségek és mesterek közreműködésével. Március 25-én Legeza Márta osztja meg dániai kosárfonó műhelymunka tapasztalatait, Fodróczi Kármen pedig dán minták alapján újszerű technikákat, különleges formákat mutat be.
Az elméleti előadásra még fogadunk jelentkezőket, de a délutáni gyakorlati képzés helyei beteltek!
Részvételi díj: 2 000 Ft

Tovább »

Március 11-én 10 órakor Vetró Mihály: Albánia nemez csodái (posztóviselet és fez) és Huszti Kinga: Vargabetűk a nemezkészítés útján című előadásával folytatódik a nemezelők előadás-sorozat. Szeretettel várjuk a nemezelés iránt érdeklődőket, a szövés-fonás mestereit, alkotóit is. A jelentkezők nagy száma miatt az eseményt új helyszínen, a Hagyományok Háza - Kézműves Műhelyében tartjuk meg. (1011 Budapest, Apor Péter utca 2-4.)

Részvételi díj: 2 000 Ft/alkalom

Jelentkezési határidő: 2017. március 6.

Tovább »

Március 23-án, csütörtökön, 17 órakor Babai Dániel, botanikus-néprajzos előadásával folytatódik a népi gyógyászatról szóló előadás-sorozatunk a Hagyományok Háza Nyitott Műhelyében. Tanulás, egyéniség és saját tapasztalatok a népi természetismeret alakulásában témában tart előadást. Az ismeretterjesztő esemény célja, hogy az érdeklődőket a népi gyógyászat hihetetlenül izgalmas világába kalauzolja, és a résztvevőket megismertesse a Kárpát-medencei hagyományos, népi orvoslás kutatásának legfőbb eredményeivel.

Tovább »
2017. február 27.

Elhunyt Balla Zoltán

Február 25-én elhunyt Balla Zoltán pedagógus, néptánctanár, a Budapest Táncegyüttes egykori tánckarvezetője, a Fóti Népművészeti Szakközépiskola néptánc tagozatának vezetője.

Nyugodjon békében!

Tovább »

Most a magyar zenei élet elismert szakembereitől tudhatod meg, miben rejlik egy külföldre szánt zenekari bio, egy pályázat vagy egy digitális kiadvány körüli online marketing kommunikáció lényege!

Ezekkel a témákkal foglalkozik a Hagyományok Háza és a Hangvető első közös szakmai napja, melynek célja segítségnyújtás a népzenei és világzenei együttesek nemzetközi piacra lépéséhez szükséges anyagok elkészítéséhez. A szakmai nap három részből áll: előadásokat hallhattok nemzetközi piacon is jártas szereplőktől, ezt követi egy moderált panelbeszélgetés, majd személyes konzultációra is lehetőséget biztosítunk.

Tovább »

A Hagyományok Háza 2017-ben indította útjára erdélyi népzenei mesterkurzusát. A továbbképzés minden alkalommal vendégül hív egy adatközlő mestert Erdélyből, valamint egy magyarországi revival zenészt, mint a mesterkurzus vezetőjét. A képzésre minden hónapban várjuk mindazokat a gyakorlott táncházi zenészeket, akik szeretnék tudásukat elmélyíteni, repertoárjukat bővíteni, játéktechnikájukat fejleszteni, valamint játékstílusukat finomítani. Március 11-én meghívott mesterünk Horváth Elek, a Népművészet Mestere Vajdaszentiványról érkezik. A mesterkurzust Major Levente vezeti. Zártkörű rendezvény miatt az Erdélyi Zenészek Klubja aznap este elmarad!

Helyszín: Rácskert, VII. Dob u. 40. A kurzuson való részvétel ingyenes.

Tovább »


Február 23.-án 18 órakor mutatják be Pávai István: A Sóvidék népzenéje című könyvét a Maros Művészegyüttes szervezésében Marosvásárhelyen. A kiadvány magyar és angol nyelven nyújt áttekintést Székelyföld egyik jelentős kistájának, a Sóvidéknek a népzenéjéről és zenés-táncos szokásairól. A kiadványt bemutatja Nagy Miklós Kund újságíró, a Népújság ny. főszerkesztője, dr. Barabás László néprajzkutató, dr. Benedek Tibor egyetemi adjunktus, a marosvásárhelyi Művészeti Egyetem zenetanszékének előadó tanára, valamint Pávai István, a könyv szerzője. Az est moderátora Barabási Attila Csaba, a Maros Művészegyüttes igazgatója. Közreműködik a Maros Művészegyüttes zenekara és tánckara.

A belépés díjtalan.


Tovább »
2017. február 22.

Jegypénztár zárvatartás

Tájékoztatjuk kedves vásárlóinkat, hogy a Hagyományok Háza jegypénztára 2017. február 27. és március 12. között zárva tart. Az online jegyvásárlás zavartalanul működik.

Megértésüket köszönjük! 

Tovább »

Március 16-án induló képzésünket olyan kézműveseknek, elsősorban kosárfonóknak ajánljuk, akik gyakorlattal rendelkeznek a vesszőfonás területén, valamint azoknak, akik kedvet éreznek az üvegfonás sokszínűségében elmélyedni.

Részvételi díj: 40 000 Ft, mely tartalmazza a felhasznált vessző árát is.

Jelentkezési határidő: 2017. március 14.

Tovább »

Enyhül az idő, reménykedünk benne, hogy ez már közelebb hozza a tavaszt. A Nyitott Műhely táskavarrós programja március 3-4-én hölgyeknek szól, a közeledő nőnapot tekintve ajándéknak is kérhető. Ismét jön hozzánk márciusban Várőri Adrienn Művészet, hobbi, marketing előadásával, és "koránkelőknek" ad egész évben hasznosítható marketing tanácsokat. Szépen gyűlnek a gyermeki műalkotások "Ahány ház annyi szokás" rajzpályázatunkra, a későbbiekben több tojásfestős programunk is lesz, valamint 30 órás tojásfestős akkreditált képzést is indítunk áprilisi kezdettel.

Tovább »

A Hagyományok Háza és a Hangvető közös pályázatot hirdet a Kárpát-medencei magyar és a hazai nemzetiségi népzenei és világzenei zenekarok, előadók, formációk számára. A pályázat célja kettős: egyrészt a HH új, nemzetközi portfóliójának kialakítása - nyílt pályázati rendszerben egy évente megújuló, zsűri által válogatott, 10-12 zenekart, előadót, formációt tartalmazó portfólióba történő bekerülés, amelyet a HH az adott évben a nemzetközi területre történő kiajánlásaiban, projektjeiben használ fel. Másrészt az előválogatás során kiválasztott 10-12 zenekar ajánlása a  Colours of Ostrava és a Budapest Ritmo fesztivál zsűrijének showcase fellépési lehetőség biztosítására.

Jelentkezési határidő: 2017. március 15.

Tovább »

Virágvölgyi Márta és tanítványai koncertjével folytatódik a Mesterek és tanítványok sorozat 2017. március 3-án 19 órakor. Fellép többek között Csernók Klára, Csoóri Sándor, Fekete Antal Puma, Kozma Gyula Kosztya, Papp Endre, Szabó Gergő Bakter és az üllési zenészek.

Helyszín: Fonó Budai Zeneház (1116 Budapest Sztregova u. 3.)

Tovább »

2017. február 22-én, szerdán 18 órától a Kriza János Néprajzi Társaság előadótermében mutatják be a Hagyományok Háza két új kiadványát. Pávai István: A Sóvidék népzenéje című könyvét Almási István, Gergely Zoltán: Mezőségi kántáló énekek című munkáját Pozsony Ferenc ismerteti. Az est házigadája: Jakab Albert Zsolt.

Tovább »
2017. február 21.

A hagyomány szolgálata

a Nép Mesterségek Pest Megyei Egyesülete kiállítása

A kiállítás megtekinthető 2017. március 2-ig.

Fotó: Turbéky Dénes

Tovább »

Idegen földön jártomban (Japán, 1973) címmel nyílt kiállítás Halmos Béla képeiből a Kolta Galériában február 17-én. A táncházmozgalom első prímásaként emlegetett népzenész eredeti végzettsége építészmérnök volt, így nem meglepő, hogy sok pályatársához hasonlóan ő is kiválóan fényképezett. Az 1973-ban, Japánban készült fotóit bemutató tárlaton az ősi japán szokásokat és népviseleteket bemutató képek keverednek a modern épületfotókkal. A kiállítás 2017. március 17-ig látogatható (1052 Budapest, Semmelweis u. 4.). 

Tovább »

Havi egy alkalommal felnőtteknek szóló mesemondó estet szervezünk Népmesetanfolyamunk hallgatóinak önkéntes közreműködésével. Azokat a régi közösségi alkalmakat szeretnénk felidézni, ahol a falu jó szavú öregjei mesemondással szórakoztatták az összegyűlteket. Nyitva áll a kapu minden érdeklődő előtt, de szeretettel várjuk azokat is, akik nem csak hallgatni szeretnék a meséket, hanem maguk is bekapcsolódnának a mesemondásba. Itt a mesélő nem a színpadon álló művész, a mese nem egy megírt mű! A mese együtt élt a közösséggel.
Helyszín: Nyitott Műhely, 1011 Budapest, Fő utca 6.
Időpont: február 23.,18:30

Tovább »

A Hagyományok Háza konzultációt tart a népmesék és a mesemondás iránt érdeklődő szervezeteknek, intézményeknek „A népmese anyanyelvi kompetenciafejlesztő szerepének erősítése az informális és non-formális tanulásban” pályázat kapcsán. Kérjük, hogy kérdéseiket előzetesen juttassák el a szabad.boglarka@hagyomanyokhaza.hu email címre. A részvételi szándékot névvel intézménnyel megjelölve előre kell jelezni!

Helyszín: 1016 Budapest, Naphegy tér 8.

időpont: 2017. március 3., péntek 10 óra

Tovább »

Kedves Egyesületi Tagok!


Ezúton értesítünk mindenkit, hogy a Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület bankszámlaszáma megváltozott.
Új bankszámlaszámunk a következő:
MagNet Bank: 16200106-11593766
A baráti kör idén is fogadja az 1%-okat, megköszönjük, ha adóbevallása készítésekor ez eszébe jut, illetve erről értesíti ismerőseit is.
Adószámunk: 18129250-1-41


Köszönjük!

Tovább »

Folytatódik 2016-ban indult előadás-sorozatunk a népi gyógyászatról, melynek a Hagyományok Háza Nyitott Műhelye ad otthont. Az előadás-sorozat célja, hogy az érdeklődőket a népi gyógyászat hihetetlenül izgalmas világába kalauzolja, és a résztvevőket megismertesse a Kárpát-medencei hagyományos, népi orvoslás kutatásának legfőbb eredményeivel. Az előadás-sorozat következő alkalmára 2017. február 16-án, csütörtökön, 17 órakor kerül sor. Kész Margit Apokrif népi imádságok és mágikus rítusok a hagyományos népi gyógyászatban a 21. századi Kárpátalján címmel tart előadást.

Tovább »

2017. február 12.

Fotó: Dusa Gábor

Tovább »

A Magyar Népi Iparművészeti Múzeum rendezvény miatt 2017. február 18-án 10:00-13:00-ig rendezvény miatt nem látogatható.

A látogatók megértését előre is köszönjük!

Tovább »

Február 19-én, vasárnap délutánra tűzte műsorára a Duna Televízió az Újév-köszöntő - Angyali üdvözlet című produkciót. A műsort két részben, 13:30 és 15:30 órától tekinthetik meg (újra), az ismétlés aznap este 22:55 és 23:51-es kezdéssel a Duna World csatornán is látható majd.
 

Az előadásról Dusa Gábor képeit IDE kattintva tekinthetik meg.

Tovább »

A Nyitott Műhely februárban két, népi konyhához kapcsolódó előadással is várja a vendégeit. Február 11-én 14:30-kor a 2017-es Táplálkozástudományi PhD konferencián különdíjat nyert Fehér Ilonával tudhatunk meg többet a fánkkészítésről, majd február 17-én Nyisztor Tinka jön hozzánk egyenesen Pusztinából, aki az ételek szerepéről beszél az életfordulóhoz kapcsolódó rítusokban a moldvai magyaroknál. Február 14-én Művészet, hobbi, marketing előadásával, tanácsaival újra vár minden kézműves, vagy népi iparművészt Várőri Adrienn.

Tovább »

A Hagyományok Háza 2017-ben indította útjára erdélyi népzenei mesterkurzusát. A továbbképzés minden alkalommal vendégül hív egy adatközlő mestert Erdélyből, valamint egy magyarországi revival zenészt, mint a mesterkurzus vezetőjét. A képzésre minden hónapban várjuk mindazokat a gyakorlott táncházi zenészeket, akik szeretnék tudásukat elmélyíteni, repertoárjukat bővíteni, játéktechnikájukat fejleszteni, valamint játékstílusukat finomítani. Február 11-én következő meghívott mestereink Magyarbecéről érkeznek - Szántó János "Didri" (hegedű, brácsa), Szabó Dénes (hegedű). A mesterkurzust Major Levente vezeti.
Helyszín: Rácskert, VII. Dob u. 40. A kurzuson való részvétel ingyenes.
A kurzust követően 21 órától várunk szeretettel mindenkit az Erdélyi Zenészek Klubjába.

Tovább »

Február végén hat alkalmas bőrműves továbbképzés indul Rákóczi Virág és Sajtos Szilvia bőrműves és nemezkészítő iparművészek vezetésével a Hagyományok Háza kézműves műhelyeiben a bőr és a nemez harmonikus felhasználására alapozva.

A képzés díja: 30 000 Ft

Az első foglalkozás időpontja: 2017. február 27.

Tovább »

2017. január 23-án, életének 75. évében hunyt el Gulyás Béla egri gyertyamártó mester, a Heves Megyei Népművészeti Egyesület tagja, kétszeres Év Mestere díjas, Eger Népművészeti Nívódíjas és az Ipar- és Kézműveskamara elismertje. Végső búcsúztatása a római katolikus egyház gyászszertartása szerint 2017. február 13-án, 14 órakor az egri Dobó téri Minorita Templomban lesz. (Fotó: hmne.hu)

Nyugodjék békében!

Tovább »

Február 17-én újra vendégünk a Nyitott Műhelyben Nyisztor Tinka, akivel ezúttal Moldvában, a reprezentációs alkalmakkor asztalra kerülő ünnepi ételeket tekintjük át. Legfontosabb fordulópontok az ember életében a születés, a lakodalom és az elhalálozás.  Nyisztor Tinka ezekhez kapcsolódóan a keresztelő, lakodalom, halotti tor hagyományos moldvai magyar ünnepi étkezési szokásait mutatja be.

Ételkóstoló is lesz. A farsangi időszakhoz illő, ám mindenkinek a saját háztartásában is elkészíthető étellel várja az érdeklődőket.

Tovább »

A táskavarrós foglalkozássorozatunkban egy bonyolultabb szabásmintát és összeállítást tanulunk meg készíteni. Szentistváni vizitke mintával fedeles táskát varrhat Rózsa Erika hímzővel, az, aki ellátogat hozzánk március 3-án ás 4-én a Nyitott Műhelyben. A munka egy jelentős részét kézzel varrjuk meg, de alkalom lesz arra is, hogy az összeállításnál a varrógépes eldolgozását is elsajátíthassák a jelenlevők.  

A részvétel regisztrációhoz kötött. Részvételi díj 7500 Ft; 8500 Ft

Tovább »

A Hagyományok Háza pályázatot hirdet a kapolcsi Művészetek Völgye FolkUdvar házigazda zenekari feladatainak ellátására. Olyan népi zenekarokat hívunk meg a pályázaton való részvételre, amelyek repertoárjában a táncházi muzsikálás mellett a színpadi koncertezés is megjelenik. Az idei programot a Kodály-év jegyében zenés, táncos egyéniségek, mesterek örökségére fűzzük fel. Ehhez kapcsolódva a házigazda zenekaroktól is azt kérjük, hogy állítsák programjuk fókuszpontjába saját mestereiket.

Pályázat benyújtásának határideje: 2017. február 20., éjfélig

Tovább »

A bőrművesek számára szervezett előadások célja, hogy a mesterség képviselői találkozzanak és problémáikat szakmai körökben megvitassák. Szombat délelőttönként elméleti szakemberek, illetve szakmájukban neves kézművesek osztják meg a bőrművesség múltjával, jelenével és jövőjével kapcsolatos eddigi kutatásaikat, ismereteiket és elképzeléseiket. Délután pedig olyan alkotók mutatják be munkáikat, akik a múltban gyökerező, korunk igényeihez igazodó, a jövőbe mutató tárgyakat készítenek. Következő, február 18-i előadásunk meghívott előadói: Dr. Hortiné Bathó Edit, Vidák István, Nagy Beáta, Somos Veronika. A részvétel regisztrációhoz kötött. Részvételi díj 2 000 Ft. Új helyszín: a Hagyományok Háza közösségi terme - 1011 Budapest, Apor Péter utca 2-4.

Tovább »

A Népi Iparművészeti Osztály zsűrizést hirdet Budapesten az alábbi szakágakban: hímes tojás, mézeskalács, gyertya; fonott és szőtt használati tárgyak;  nád és zsupszalma tető, kerítés (alapanyag: vessző, gyékény, csuhé, nád, szalma, sás); illetve népi játék (alapanyag: vessző, gyékény, csuhé, nád, szalma)

A minősítéshez a kérelmeket (adatlap) 2017. február 22-ig kell leadni.

További információ:

Illés Vanda (zsűriszervező), (+36-1) 201-8734; (+06-30) 729-2196, illes.vanda@hagyomanyokhaza.hu

Helyszín: Hagyományok Háza, Népi Iparművészeti Osztály, 1011 Budapest, Szilágyi Dezső tér 6.

Tovább »

Február 3-án 18:30-tól A népmese mai élete beszélgetés-sorozatunk következő vendége Tóth Kriszta a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum kiállítótermében.

„Ha a mesékkel való mindenféle foglalkozást egy tengerként tekintjük, azt látjuk, hogy nagyon sokféle víz ez: hol csendesen fodrozódik, hol aranyosan csillámlik, hol tarajos hullámokat vet, hol mindent elnyelve dühöng. És nem csak víz, de mindenféle más is van benne, ami egy tengerben lenni szokott: csodás szigetek és alattomos zátonyok, Szküllák és Kharübdiszek, de csendes kikötők és halban bővelkedő tengeröblök is. Ezen a tengeren hajózom, keresem a magam útját. Erről az utazásról fog szólni ez az előadás.” 

Tovább »

Február 10-én 19 órától a MOM Kulturális Központban látható az Apám ablakából az ég című előadás. Táncról táncra szabadbérleteseink 30% kedvezménnyel tekinthetik meg a műsort.

„Szabó Balázsnak ez az első nagyszínpados rendezése, színházi berkekben bábszínészként volt ismert méltán népszerű zenekara, a Szabó Balázs Bandája előtt. És az előadás pontosan olyan, mint amikor egy Szabó Balázs szerzeményt hallgatunk: magával röpítenek minket az érzékletes metaforákkal megrajzolt képek, és az édes-bús melódia. Már-már költői színház. Nem egy konkrét történetet mesél el, hanem emlékfoszlányokból kiragadott pillanatokat jelenít meg.” (vanyabacsi.blog.hu)

Tovább »

A Müpa Fesztiválszínházban látható a Magyar Állami Népi Együttes Megidézett Kárpátalja című műsora február 7-én 19 órától a Nemzeti Táncszínház szervezésében.

A Megidézett Kárpátalja - Hágókon innen és túl című előadás a magyar színpadi néptáncművészet történetében először mutatja be egy antológia keretében a Keleti-Kárpátokban és annak előterében, Kárpátalján élő népek: magyarok, ukránok, ruszinok, huculok, románok, cigányok, zsidók, sokszínű és gazdag tradicionális kultúráját. Felmutatva mindazt, ami e népek hagyományaiban közös és mindazt, ami nemzeti sajátosság. 

Tovább »

Február 14-én, kedden este 6 órától tartja következő klubestjét a Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület, ahol Petrás Mária, moldvai  csángó származású népdalénekes, iparművész előadását hallgathatják meg  az érdeklődők.

Mindenkit szeretettel várunk a Hagyományok Háza közösségi termében! 

(1011 Budapest, Apor Péter utca 2-4.)

Tovább »
2017. január 27.

Szövöm szövöm virágaimat

Galánfiné Schmidt Teréz népművészet mestere kiállítása

A kiállítás megtekinthető 2017. március 25-ig.

Fotó: Turbéky Dénes

Tovább »

A Hagyományok Háza Médiaműhelye új műsorral jelentkezik a Mária Rádióban Kincsek a hagyományban címmel február 8-án, 20:16-kor. A négy hetente szerda esténként jelentkező magazinműsorban beszélgetések hangzanak el a régi, paraszti világ szokásairól és azok újraélésének lehetőségeiről a 21. században sok-sok programajánlóval és zenével. Az adás szerkesztő-műsorvezetője: Vasváry Annamária. 

Ízelítő a februári műsor témáiból: • néhány mondat a farsangról, tél végi népszokásainkról • január 7-én a Művészetek Palotájában jártunk. Az Újév-köszöntő gálán kérdeztünk hagyományőrző fellépőket a vidékükön ma is élő farsangi szokásokról • programajánló: koncertek, táncházak, kiállítások, kézműves programok

Tovább »

Találkozás a néphagyománnyal című programunkon a Kárpát-medence magyarságának folklórjával és kézműves hagyományaival ismerkednek a gyerekek. A délelőtt első felében a Magyar Állami Népi Együttes közreműködésével zenés-táncos barangolást teszünk a Kárpát-medencében, amit a bukovinai székely származású népdalénekes és mesemondó, Fábián Éva meséi követnek. Délután kézműveskedés, élőzenés táncházi foglalkozás, népi játék és hangszerbemutató vár a gyerekekre.

Iskolai csoportok jelentkezését várjuk!

Tovább »

Január 31-én a Müpa Fesztivál Színházában játsza a Magyar Állami Népi Együttes egyik legsikeresebb darabját, a Naplegendát.

„Vérpezsdítő a zene, bámulatra méltó az erő, a dinamizmus, és boszorkányos a tánctudás. Pörögnek, forognak, ugranak, dobbantanak, jár a lábuk, mint a motolla. A Naplegenda táncvihara – a bolgár Nikola Parov ősi motívumokat felhasználó, szaxofont, dobot, rézfúvósokat is felvonultató zenéjével és Mihályi Gábor koreográfiájával – egy csöppet sem hasonlít az együttes létrejöttekor (1951-ben) favorizált, „boldog népet mutató”, múltidéző produkciókhoz. Kökény Richárd szerint a kicsi Kárpát-medencének olyan gyönyörű és változatos a zenéje meg a mozgáskultúrája, hogy az a  legkülönbözőbb nemzetiségű, korú és meggyőződésű emberre is hat.” (V. Kulcsár Ildikó, Nők Lapja)

Tovább »

2017. január 28-án Sevella Zsuzsanna fejlesztőpedagógus és játékfejlesztő, a népművészeti mintakincsünket feldolgozó Mintakincstár foglalkoztató játék készítője várja gyakorlati oktatással egybekötött előadással és gyakorlati játékkészítő foglalkozással az érdeklődőket. Készíthetünk memória és lottójátékot, leporellót és varázsképet, vagy akár építhetünk házat papírdúcnyomattal. Aki előadásunkra eljön, ötleteket, tanácsokat kaphat „Ahány ház, annyi szokás” rajzpályázatunk megvalósításával kapcsolatban is.

Tovább »
2017. január 25.

Kultúrházak éjjel-nappal

A Magyar Népművelők Egyesülete meghirdette a 2017. évi Kultúrházak éjjel-nappal programot, mellyel céljuk a közművelődés intézményei és civil szervezetei nyitottságának, sokszínűségének és a helyi társadalomban betöltött közösségépítő és -fejlesztő szerepének és lehetőségeinek bemutatása. 2017-ban a fő hangsúlyt a mindennapi hagyományainkra kívánják helyezni.

Várják a közművelődési feladatot önállóan vagy integráltan ellátó intézményeket és szervezeteket, önkormányzatokat, hogy csatlakozzanak a felhíváshoz, és szervezzenek 2017. február 10-12. között programokat!

Tovább »

„Ha a mesékkel való mindenféle foglalkozást egy tengerként tekintjük, azt látjuk, hogy nagyon sokféle víz ez: hol csendesen fodrozódik, hol aranyosan csillámlik, hol tarajos hullámokat vet, hol mindent elnyelve dühöng. És nem csak víz, de mindenféle más is van benne, ami egy tengerben lenni szokott: csodás szigetek és alattomos zátonyok, Szküllák és Kharübdiszek, de csendes kikötők és halban bővelkedő tengeröblök is. Ezen a tengeren hajózom, keresem a magam útját. Erről az utazásról fog szólni ez az előadás.” Február 3-i előadásunk vendége Tóth Kriszta. 

Tovább »

Az Útravaló - a néphagyomány alkalmazása az óvodában tanfolyam március 4-én indul és május végéig fog tartani. A 60 órás képzés célja az óvodai hagyományőrzés modern pedagógiai irányzatokkal is összeegyeztethető módszertanának átadása, ami egyúttal a pedagógus portfólióban is felhasználható hasznos és releváns tudást nyújt.

A képzés oktatói: Berta Alexandra, Dobi Pál, Gundyné Szerényi Andrea, dr. Sándor Ildikó, Tálas Ágnes, Vargáné Szűcs Anna

Képzésünket elsősorban (de nemcsak) óvodapedagógusoknak ajánljuk.

Jelentkezési határidő: február 24.

Tovább »
2017. január 24.

A farsang ízei

Ha már egy kicsit enyhül az idő, az otthon töltött hosszú téli délutánok után érdemes jó hangulatú előadások, fogalkozások után nézni. Február 11-én a jó hangulatú előző előadás után a Nyitott Műhely vendége újra Fehér Ilona tésztakészítő lesz, akivel a farsangi hagyományokat elevenítjük fel. Szeretettel várunk minden tanulni vágyó lányt, kisfiút, és minden tapasztalattal rendelkező háziasszonyt és érdeklődőt, aki szeretne többet tudni a népi konyháról, és szívesen osztaná meg velünk és a fiatalabbakkal a tapasztalatait.

Tovább »

Az Udvarhelyszék Kulturális Egyesület, Székelyudvarhely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala, Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont és Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár életműdíjat adományozott Pávai István részére.

Az Udvarhelyszék Kultúrájáért-díjat minden évben olyan személyek, szervezetek, egyesületek kapják, akik, illetve amelyek a közösségért, a magyar kultúráért tevékenykednek.

Szívből gratulálunk!

Tovább »

2017. január 18-án, 87 éves korában elhunyt Kricskovics Antal Erkel Ferenc-díjas táncművész, koreográfus, kiváló művész, a Fáklya Nemzetiségi Táncegyüttest alapítója és koreográfusa, művészeti vezetője.

Búcsúztatása 2017. január 26-án, 11 órakor lesz a Fiumei úti Sírkert ravatalozójában.

Az örök világosság fényeskedjék neki!

Tovább »

Folytatódik 2016-ban indult előadás-sorozatunk a népi gyógyászatról, melynek a Hagyományok Háza Nyitott Műhelye ad helyet. Az előadás-sorozat célja, hogy az érdeklődőket a népi gyógyászat hihetetlenül izgalmas világába kalauzolja, és a résztvevőket megismertesse a Kárpát-medencei hagyományos, népi orvoslás kutatásának legfőbb eredményeivel. Az előadás-sorozat idei első alkalmára 2017. február 9-én, csütörtökön, 17 órakor kerül sor. Dr. Agócs Gergely egy nógrádi magyar pásztor, Pál István hatalmas növényismereti és gyógyászati eljárásokkal kapcsolatos gyakorlati tudásáról tart előadást.

Tovább »

Nagy érdeklődés övezte a 2017. január 14-én megrendezett születésnapi alkotónapot, rengeteg érdeklődő, kicsi és nagyobb szőtt, font, bőrzacskót készített, szűrrátétet vágott, majd zalai lakodalmas perecet sütött. 2017. január 28-án Sevella Zsuzsanna fejlesztőpedagógus és játékfejlesztő, a népművészeti mintakincsünket feldolgozó Mintakincstár foglalkoztató játék készítője várja gyakorlati oktatással egybekötött előadással és gyakorlati játékkészítő foglalkozással az érdeklődőket. Készíthetünk memória és lottójátékot, leporellót és varázsképet, vagy akár építhetünk házat papírdúcnyomattal.  Zsuzsanna, mint az „Ahány ház, annyi szokás” rajzpályázatunk szakértője, elkészítési ötleteket is ad az esetleges pályázóknak. 

Tovább »
2017. január 17.

Citerakurzus indul márciusban

10 alkalmas intenzív tanfolyam indul citerázni vágyóknak. 2017. március 30. és 2017. június 1. között, csütörtökönként, 17:00-20:00 óráig várjuk az érdeklődőket a csoportos foglalkozásokra! A kurzus a legelső lépésektől mutatja be a citerajáték mikéntjét, így előképzettséget nem igényel.

Jelentkezési határidő: 2017. február 17.

Tovább »

2017. január 7.

Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Fotó: Dusa Gábor

Tovább »

Január 22-én, vasárnap délutánra tűzte műsorára a Duna Televízió az Újév-köszöntő - Angyali üdvözlet című produkciót Újévköszöntő Páva Gála címmel. A műsort két részben, 15 és 16 órától tekinthetik meg (újra).

Az előadásról Dusa Gábor képeit IDE kattintva tekinthetik meg.

Tovább »

A hétvégén zajlott a XXIII. Országos Szólótáncfesztivál Békéscsabán, amin a Magyar Állami Népi Együttes több táncosa is részt vett. Részt vett és tarolt.

Kiss Balázs és Farkas Fanni - első aranysarkantyú és első aranygyöngy
Farkas Máté és Bacsó Lilla - második aranysarkantyú, első aranygyöngy és Osskó Endréné vándordíj a legjobb női táncosnak
Módos Máté és Almási Berta Csilla - (harmadik) örökös aranysarkantyú és első aranygyöngy
Darabos Péter (párja Kádár Kata) - örökös aranysarkantyú
Hetényi-Kulcsár Klára (párja Ágfalvi György) - első aranygyöngy
Kovács József (párja Jelinek Emese) -
Martin György Néptáncszövetség különdíja

Szívből gratulálunk táncművészeinknek és minden elismerésben részesülőnek!

Tovább »
2017. január 13.

Webáruházi hírek

Tájékoztatjuk kedves vásárlóinkat, hogy leltár miatt, bár a megrendeléseket folyamatosan fogadjuk, a postázás és a személyes átvétel csak február 1. után kezdődik meg.
Érdeklődésüket és türelmüket köszönjük!

Tovább »

Nemcsak nemez- és zöldvesszős, hanem 15 alkalmas szövő szakkör is indul  februárban a Hagyományok Háza kézműves műhelyében. A szakkör célja a szövőeszközök sokszínűségének, a szövés hagyományos technikáinak, formáinak és motívumainak a megismertetése. A megismert eszközök, szövéstechnikák és motívumok felhasználásával esztétikus és ma is használható tárgyakat tervezünk és készítünk a hallgatókkal.

Jelentkezési határidő: 2017. február 13.

Tovább »

2017. január 11.

Fotó: Dusa Gábor

Tovább »
2017. január 11.

Nemezszakkör indul

Hét alkalmas nemezszakkör indul februárban az Apor Péter utcai kézműves műhelyben, melyre várjuk a nemezkészítés alapjai iránt érdeklődő felnőtteket.

Megismerkedhetnek a nemez anyagával, tulajdonságaival, a nemezkészítés magyar hagyományával, a gyapjúfestéssel és készíthetnek többek közt nemezjátékokat, - ékszereket, állatfigurákat; zacskót, nemezfejfedőt.

A foglalkozások szombati napokon 9-14 óráig tartanak.

Jelentkezési határidő: 2017. február 10.

Tovább »
2017. január 11.

Irány Moldva!

Január 30-án indul a Tájegységek játék- és táncszempontú ismerete, 60 órás akkreditált képzésünk, melynek idei témája MOLDVA lesz. A tanfolyam célja a táncot tanító pedagógusok meglévő játékrepertoárjának, tánctudásának és módszertani ismereteinek szélesítése, az intézményes oktatásban hasznosítható, elmélyült komplex ismeretanyag átadása egy tájegység hagyományos szellemi kultúrájának teljes körű megismertetésével, középpontban a népi játékokkal és a táncélettel.

A képzésre a helyek beteltéig lehet jelentkezni.

Tovább »

Január 20-án a MOM Kulturális Központban, január 22-én pedig Vecsésen, a Bálint Ágnes Kulturális Központban mutatja be a Magyar Állami Népi Együttes a Megidézett Kárpátalja című műsorát.

„A Megidézett Kárpátalja – Hágókon innen és túl kezdőképében sűrűsödik mindaz a tartalom, melyet aztán mintegy nyolcvan perc után a fináléban – mikor újra fölzeng a „nem egy fillér, de két tallér kell ide" – a táncoktól, a tiszta szótól lelkesült néző ekképp összegezhet: bármennyire is erősödik egy, a népek közti különbségek összemosását, a népkarakterek láthatatlanná tompítását, s ezen keresztül az emberből a népi, nemzeti identitás törlését célzó tendencia, azért a karakter kitörölhetetlenül benne él a táncokban, a mozdulatokban.”

Tovább »
2017. január 11.

Szakmai napok a zsűrizésről

Kézműveseknek szóló szakmai napok sorozatunk 2017-ben is folytatódik. A következő alkalommal 2017. január 19-én 14.00-tól a beszélgetések témája a népi ékszerek (gyöngy, lószőr, fém stb.) lesznek. A délutáni konzultáción a mesterek által felvetett kérdésekre is válaszokat keresünk. Szeretettel várjuk Önöket a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum Galéria szintjére. (Bp. I. kerület Fő u. 6.) Az lehetőség ingyenes, de regisztrációhoz kötött!

Részvételi szándékukat itt jelezhetik: kazsimer.d.fruzsina@gmail.com

Tovább »

2017-ben is folytatódik baráti mesemondó körünk népmesetanfolyamunk hallgatóinak önkéntes közreműködésével. Havonta egy alkalommal azokat a régi közösségi alkalmakat szeretnénk felidézni, ahol a falu jó szavú öregjei mesemondással szórakoztatták az összegyűlteket. Nyitva áll a kapu minden érdeklődő előtt, de szeretettel várjuk azokat is, akik nemcsak hallgatni szeretnék a meséket, hanem maguk is bekapcsolódnának a mesemondásba. A következő alkalom január 19-én 18:30-tól lesz a Hagyományok Háza Nyitott Műhelyében. (1011 Bp., Fő utca 6.)

Tovább »

Január 14-én, szombaton szeretettel várunk minden ügyes kezű kisebb és nagyobb fiatalt és örökifjat a Nyitott Műhely 2 éves születésnapi programján. Mi nem tortát sütünk, hanem zalai lakodalmas pereccel ünnepelünk. Aki ellátogat hozzánk, nemcsak kóstolhat, de még a készítés csínját-bínját is ellesheti Csiszár Tiborné Zsuzsától.

13:30-tól bőrműves, szűrrátét készítő, szövő kézműves-foglalkozásokkal,  interaktív tárlatvezetéssel és a népi lakodalmakhoz kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozással várunk mindenkit.

Tovább »

A februárban induló Útravaló - a néphagyomány alkalmazása az óvodában tanfolyam célja nem(csak) a tárgyi tudás gyarapítása (nem népi játékokat, népmeséket, néptáncokat tanít), hanem az alkalmazás módszertani kérdéseit veti fel, a meglévő tudás korszerű, napjaink szakmai kihívásainak megfelelő felhasználására ad útmutatást. Jelentkezési határidő: 2017. január 25.

A képzés oktatói: Berta Alexandra, Dobi Pál, Gundyné Szerényi Andrea, dr. Sándor Ildikó, Tálas Ágnes, Vargáné Szűcs Anna

Képzésünket elsősorban (de nemcsak) pedagógusoknak ajánljuk.

Tovább »

A Bartók-évfordulóra összeállított rendhagyó nép- és komolyzenei Bartók-koncertet januárban Marosvásárhelyre is elviszi a Hagyományok Háza és a marosvásárhelyi Spectrum Színház.
Az egyedülálló Bartók kivirágzott fái című előadás, melyben először szólaltak meg Bartók népzenei feldolgozásaiban a népdalok úgy, ahogy azt a zeneszerző is hallhatta a gyűjtések során, január 17-én a marosvásárhelyi Kultúrpalotában is hallható lesz.

Tovább »

6 alkalomból álló zöldvesszős kosárfonó szakkör indul február 21-én a Hagyományok Háza kézműves műhelyében, az Apor Péter utcában. azokat a kezdő vagy a kosárfonásban jártasságot szerzett érdeklődőket várjuk, akik szívesen kipróbálnák magukat, fejlesztenék tudásukat a zöldvesszők felhasználásának terén. Oktatók: Legeza Márta és Takács Judit

Tovább »

A Hagyományok Háza 2017-ben útjára indítja erdélyi népzenei mesterkurzusát. A továbbképzés minden alkalommal vendégül hív egy adatközlő mestert Erdélyből, valamint egy magyarországi revival zenészt, mint a mesterkurzus vezetőjét. A képzésre minden hónapban várjuk mindazokat a gyakorlott táncházi zenészeket, akik szeretnék tudásukat elmélyíteni, repertoárjukat bővíteni, játéktechnikájukat fejleszteni valamint játékstílusukat finomítani. Első meghívott mestereink január 21-én a palatkai Mácsingók (Mácsingó „Kicsi” Náci – hegedű, Mácsingó Líviu – brácsa, Radac Remus – brácsa, Mácsingó Sándor - bőgő) A mesterkurzus vezetője Szilágyi Tóni.

Helyszín: Rácskert, VII. Dob u. 40. A kurzuson való részvétel ingyenes.

A kurzust követően 21 órától várunk szeretettel mindenkit az Erdélyi Zenészek Klubjába.

Tovább »

Január 20-án nyílik a tavaly Népművészet Mestere díjjal kitüntetett kiváló szövő, Galánfiné Schmidt Teréz „Szövöm szövöm virágaimat” című kiállítása. A megnyitóünnepség 2017. január 20-án 14 órakor kezdődik a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban, melyre szeretettel várunk mindenkit, aki szereti a szép textíliákat és a színek harmóniáját. A kiállítást megnyitja: Landgráf Katalin textilművész-tanár, a kiállításon közreműködik Galánfi András fafaragó, a népművészet mestere. A kiállítás megtekinthető 2017. március 25-ig, hétfőtől szombatig 10–18 óra között.

Tovább »

A Népi Mesterségek Pest Megyei Egyesületének nyílt kiállítása február 1-én A hagyomány szolgálata címmel a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban. Az egyesület célja a megyei népművészeti tárgykultúra értékére épített kézműves, népművészeti, népi iparművészeti, zenei tevékenység támogatása és képviselete, a korábbi alkotások megóvása az utókor számára és a jelenkor alkotóinak segítése.  Az egyesület tagjai között hímző, szövő, kosárfonó, gyöngyfűző, fazekas, fafaragó, csuhéfonó, nemezes, csipkekészítő, hangszerkészítő is megtalálható. 

A tárlatot Beszprémy Katalin, a Hagyományok Háza Népművészeti Módszertani Műhelyének tárvezetője nyitotta meg.

Tovább »

A bőrművesek számára szervezett előadások célja, hogy a mesterség képviselői találkozzanak és problémáikat szakmai körökben megvitassák. Szombat délelőttönként elméleti szakemberek, illetve szakmájukban neves kézművesek osztják meg a bőrművesség múltjával, jelenével és jövőjével kapcsolatos eddigi kutatásaikat, ismereteiket és elképzeléseiket. Délután pedig olyan alkotók mutatjá