Hagyományok Háza

 

Programok

Programkereső:

-tól -ig

Összes programunk

 

Hírarchívum   2017 · 2016 · 2015 · 2014 · 2013 · 2012 · 2011 · 2009 · 2008

Április 20-án a Márvány Menyasszony Étteremben tartott sajtótájékoztatón Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója, Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott, Pál István Szalonna, a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője és Radics Ferenc a Magyar Állami Népi Együttes zenekarvezetője ismertette a Muzsikáló Budapest pályázatot. A hagyományos éttermi cigányzene támogatása és népszerűsítése céljából meghirdetett pályázatot a Miniszterelnöki Kabinetiroda és a Hagyományok Háza a főváros turisztikai szempontból frekventált helyszínein működő éttermek számára írta ki. 

Bővebb információ a pályázatról: ITT

Tovább »

A Hagyományok Háza, idén is részt vesz az április 22. és 23. között zajló XXXVI. Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásáron. Kedvezményes kiadványokkal, nyereményjátékkal, gyerekprogramokkal és hagyományőrző műsorral várjuk az érdeklődőket.

Tovább »

Április 20-án 17 órakor Iancu Laura Istenítélet, átok, bánat - A betegség és a hit mezsgyéjén című előadásával folytatódik a népi gyógyászatról szóló előadás-sorozatunk a Hagyományok Háza Nyitott Műhelyében. Istenítélet, átok, bánat – az istenképpel szorosan összefüggő fogalmak, hiedelmek/hitelemek, bajok, betegségek. Az istenítélet helyrehozhatatlan csapás, az átok kikerülhetetlen sors, a bú/bánat gyógyíthatatlan betegség – emberi eszközökkel. A vallásos hit szerint ellenben valamennyi „alkalmas nyersanyag Isten kezében” az ember „megtérítéséhez”, egy baj rendezéséhez, valami új teremtéséhez stb. Körkép e jelenségekről, látható és láthatatlan formában történő megnyilvánulásukról egy moldvai magyar katolikus közösség vallásosságában, világképében. 

Tovább »

Április 22-én folytatódik „Egy gyékényen árulunk” előadás-sorozatunk, mely a vessző, gyékény, szalma, csuhé, sás megmunkálását vállaló szakembereknek és érdeklődőknek szól. A szakmai előadásokon szó lesz a noszvaji hátikosárról, a szálasanyagokról és az osli csuhémegmunkálásról. A mesterségbemutatók résztvevői bővíthetik tudásukat az üvegbefonás, az egyedi szalmadíszek, a hintőkosár, a csuhé papucs és tálaló kosár készítése terén.

Helyszín: Hagyományok Háza - Kézműves Műhely (1011 Budapest, Apor Péter utca 2-4.)

Tovább »

Sokféle programmal várjuk látogatóinkat a Nyitott műhelyben: a tojásfestő tanfolyamunk lelkes kis csapattal elindult, húsvét után pedig a kártyaszövés technikája iránt érdeklődőket várjuk. Májusban valódi bőr saruját készítheti el mindenki Kelemen Eszter népi iparművésszel, majd az Ízes hagyomány című sorozatban a rákospalotai hagyományokat és a réteskészítést mutatjuk be.

Tovább »

Tánckánon - Hommage à Kodály Zoltán címmel mutatja be legújabb produkcióját a Magyar Állami Népi Együttes 2017. április 21-én 19 órakor, majd másnap 11 órakor a Müpában. A darabban a kodályi életmű szolgál hivatkozási alapul, a korábban színpadra állított műsorokhoz hasonlóan a hagyomány radikális elevenséggel jelenik meg, jelenkorunk kortárs megnyilvánulásaival szimbiózisban. Egy képzeletbeli közösség életének apró mozzanataiból bontakozik ki a történet, melynek zenei keretét Kodály Zoltán (és kortársa, Bartók Béla) kompozíciói, illetve a zeneszerző által gyűjtött népdalok alkotják. A jelenetek során emberi kapcsolatok kialakulását, azok elvesztését, örömöket és bánatokat, valamint a mindennapok és ünnepek rituáléit követhetjük nyomon.

Tovább »

A Hagyományok Házára bízta a kormány a népmesekincs gondozását is a népi iparművészettel kapcsolatos feladatok mellett - derült ki a Magyar Közlöny hétfői számában megjelent kormányhatározatból. A népmesekincs gondozása területén jelentkező állami feladat a magyar és a hazai nemzetiségi népmesekincs, valamint az élőszavas népmesemondás hagyományának ápolása, ennek keretében a magyar és a hazai nemzetiségi népmesekincs gyűjtése, az élőszavas népmesemondást népszerűsítő oktatóanyagok összeállítása, valamint az élőszavas népmesemondás hagyományainak megőrzése érdekében országos pályázatok kiírása - sorolja a jogszabály. (MTI)

Tovább »

A zsidók és nem zsidók együttélésének mindennapjairól készült néprajzi megközelítésű köztéri kiállítást a Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület a Hagyományok Háza szakmai támogatásával hozta létre 2014-ben a történelemmel való szembenézés elősegítésére a Magyar Holokauszt Emlékév programjaként.
2017. április 5-én a kiállítás újra az érdeklődők elé került az I. kerületi Hunfalvy János Szakgimnázium falai között.
A megnyitón ünnepi beszédet mondott Lőrincz Beáta, a Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület elnöke.

Tovább »

Április 8-án 15 órától a Dél-után bérletesek, míg 19 órától 30% kedvezménnyel Táncról táncra szabadbérleteseink tekinthetik meg Násztánc című előadásunkat a MOM Kulturális Központban (1124 Budapest, Csörsz u. 18.).
„A Násztánc tulajdonképpen összegzi az elmúlt évtizedek jó néhány néptánc-korszerűsítési törekvését, „kasszát csinál”, mely egy újabb ürügyül szolgál az éneklésre, a muzsikálásra és a táncra.” Kutszegi Csaba (tanckritika.hu)

Tovább »

Havi egy alkalommal felnőtteknek szóló mesemondó estet szervezünk Népmesetanfolyamunk hallgatóinak önkéntes közreműködésével. Azokat a régi közösségi alkalmakat szeretnénk felidézni, ahol a falu jó szavú öregjei mesemondással szórakoztatták az összegyűlteket. Nyitva áll a kapu minden érdeklődő előtt, de szeretettel várjuk azokat is, akik nem csak hallgatni szeretnék a meséket, hanem maguk is bekapcsolódnának a mesemondásba. Itt a mesélő nem a színpadon álló művész, a mese nem egy megírt mű! A mese együtt élt a közösséggel.
Helyszín: Nyitott Műhely, 1011 Budapest, Fő utca 6.
Időpont: április 20., 18:30

Tovább »

2017. április 7-én, péntek 16:30-18:30 közötti időpontra tervezett Ízes hagyomány:  Hódmezővásári túróslepény előadásunk technikai okok miatt elmarad. 

Megértésüket köszönjük!

Tovább »
2017. április 3.

Táncház-regisztráció 2017

Táncházak szervezői és táncházat működtető zenekarok figyelmébe!


A Hagyományok Háza az alábbi oldalon keresztül on-line regisztrációs lehetőséget biztosít azon táncházak szervezői részére, mely táncházakban csakis és kizárólag magyar ill. magyarországi nemzetiségi népzenét használnak fel, szerző jogdíjas műveket egyáltalán nem.

Regisztrációs határidő: 2017. április 12.

Tovább »

Komoly érdeklődést keltett a zenekarok, előadók, formációk körében a Hagyományok Háza és a Hangvető közös zenei pályázata, melyre összesen hatvan jelentkezés érkezett. A megküldött anyagokat egy 5 tagú szakmai zsűri bírálta el, mely az alábbi tagokból állt: Árendás Péter (Hagyományok Háza, LFZE), Hollókői Lajos (Táncház Egyesület), Horváth László (Fonó Budai Zeneház), Liber Endre (Hangvető Zenei Társulás), Marton László Távolodó (zenei újságíró). A zsűri által a portfólióba és a showcase eseményekre ajánlott szereplők köre az alábbi: Babra, Csángálló, Enyedi Ágnes, EtnoRom, Guessous Majda Mária, Hurdy-Gang, Kerekes band, Kubinyi-Szokolay duó, Meszecsinka, Szabó Enikő és Zenekara, Tázló, Tarsoly zenekar, Zagyva banda.

Szívből gratulálunk nekik!

Tovább »

Március 31-én családi napunkon rajzpályázat kiállításmegnyitó után tojásfestéssel kezdünk, másnap fafaragás, kosárfonás lesz terítéken, majd Komsa Ildikó gyógynövényes előadásával és bemutatójával frissülhetünk fel. Az ezután következő hét sem lesz kevésbé izgalmas, mert Kisné Portik Irén „Szépanyám szőtte, dédanyám varrta és hímezte” különleges előadását élvezhetik azok akik a szövés, hímzés szerelmesei. Április 7-én pénteken a Hódmezővásárhelyi hagyományokról hallhatunk, majd április 8-án mélyülhetnek el a tojásírás rejtelmeiben azok, akik jelentkeznek 30 órás tojásfestő tanfolyamunkra.

Tovább »

A Miniszterelnöki Kabinetiroda és a Hagyományok Háza közös pályázati felhívást tesz közzé Muzsikáló Budapest címmel. A projekt célja a magyarországi cigányzene támogatása és népszerűsítése.

Pályázatok beadási határideje: 2017. április 25.

Tovább »

Április 11-én 18:30-tól tartja következő klubestjét a Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület. Meghívott vendégünk ezúttal Hamar Dániel űrkutató-népzenész, aki negyven éve a magyar népzene egyik leghitelesebb előadójaként ismert Muzsikás tagja, mellette pedig űrkutató, az ELTE geofizikai tanszékének tudományos főmunkatársa. Kozmológia és népzene című előadásában mesél pályájáról, hitvallásáról, a népi kultúrához és a tudományokhoz fűződő viszonyáról.
Helyszín: a Hagyományok Háza közösségi terme (1011 Budapest, Apor Péter utca 2-4.)
Fotó: Hirling Bálint

Tovább »

Rajzpályázatunkra rengeteg jobbnál jobb, összesen 865 alkotás érkezett be. A pályaműveken látszott a nevelők, pedagógusok kiemelkedő munkája, az az idő, amit arra fordítottak szabadidejükből, hogy felkutassák helyi, vagy közös értékeinket, közösségeket alkossanak, csoportmunkákat vezessenek és a gyermekek számára is megismerhetővé tegyék a magyar népi építészet és tárgykultúra elemeit. 

A pályázat kapcsán 2017. március 31-én 14 órakor kiállítás nyílik a Hagyományok Háza Nyitott Műhelyében (1011 Budapest Fő utca 6.). A díjkiosztóval egybekötött kiállításmegnyitóra szeretettel várjuk az érdeklődő közönséget. A kiállítás 2017.május 7-ig tekinthető meg.

Tovább »

Magyarország Kormányának felhívása a kulturális intézmények, illetve fenntartóik részére a kulturális intézményekben megvalósuló, a köznevelést kiegészítő, népmesével kapcsolatos informális és nem formális tanulást biztosító szolgáltatások, tevékenységek, új tanulási tartalmak, valamint programkínálat fejlesztése érdekében.

Teljes pályázati felhívás: ITT

Tovább »

A Hagyományok Háza 2017-ben indította útjára erdélyi népzenei mesterkurzusát. A továbbképzés minden alkalommal vendégül hív egy hagyományőrző mestert Erdélyből, valamint egy magyarországi revival zenészt, mint a mesterkurzus vezetőjét. A képzésre minden hónapban várjuk mindazokat a gyakorlott táncházi zenészeket, akik szeretnék tudásukat elmélyíteni, repertoárjukat bővíteni, játéktechnikájukat fejleszteni, valamint játékstílusukat finomítani. Április 8-án kalotaszegi zenészek a meghívott mestereink: Czilika Gyula (Egeres) - hegedű, Czilika Ödön (Egeres) – harmónika. A kurzust követően 21 órától várunk szeretettel mindenkit az Erdélyi Zenészek Klubjába.

Helyszín: Rácskert, VII. Dob u. 40. A kurzuson való részvétel ingyenes.

Tovább »

Szeretettel várunk minden kedves látogatót a jövő heti programjainkra. Találhat magának kedvére valót az, aki gyermekrajzokban szeretne gyönyörködni, vagy a húsvét előtt tojásírást szeretne gyakorolni, esetleg a kosárfonásba és faragásba akarnak belekóstolni, illetve azok akik böjt idején testüket-lelküket akarják megtisztítani, egészségesebben élni, a gyógynövényekről, méhtermékekről többet szeretnének megtudni, vagy tanácsokat kérnének előadónktól Komsa Ildikótól.

Tovább »

A projekt célja, hogy a kulturális intézmények minden megyében gondolkodjanak el azon, hogyan tud hozzájárulni a népmese a gyerekek személyiségének, képzelőerejének fejlődéséhez. A kulturális intézmények bevonásával a kormány azt szeretné elérni, hogy lehetőleg minden magyar gyerek találkozzon a magyar népmesékkel. A NépmesePontok többek között műhelyfoglalkozások, művészeti alkotócsoportok, élőszavas mesemondás, kompetenciafejlesztő táborok, mesemondó, meseíró és meseillusztrációs versenyek, de az egész család részvételét biztosító programok megvalósulását is lehetővé teszik, a projekt támogatja továbbá szakemberek képzését, továbbképzését is.

Tovább »

Április 1-2-án folytatódik az „Útravaló” – a néphagyomány hiteles módszertana az óvodában 60 órás akkreditált képzésünk, melynek célja az óvodai hagyományőrzés modern pedagógiai irányzatokkal is összeegyeztethető módszertanának átadása, ami egyúttal a pedagógus portfólióban is felhasználható hasznos és releváns tudást nyújt. Ezúttal Tálas Ági tart foglalkozást a néphagyomány felhasználásának módszereiről.
A képzést elsősorban óvodapedagógusoknak ajánljuk.
Tanfolyamon kívül az egyes hétvégék alkalmanként is látogathatóak.
Részvételi díj: 15 000 Ft.

Tovább »

Március 25—26-án a gömöri táncokkal ismerkedhetnek a Kárpát-medence Táncos Öröksége tanfolyam résztvevői. A néptáncgyakorlatot és a tanítási módszertant Füzék György és Péter Tímea tartja, népi éneket Benkó Fruzsina oktat majd. Lehetőség van a tanfolyamon kívül, csak egy-egy hétvégére is jelentkezni.
Alkalmi részvételi díj: 10 000 Ft
Táncegyüttesek táncosainak 4 fő felett csoportos kedvezményt adunk. Csoportos kedvezménnyel a részvételi díj: 5 000 Ft/fő

Tovább »

Az Európai Művészet és Kézművesség Napjai nemzetközi rendezvényhez csatlakozva immár negyedik alkalommal szervezik meg országszerte a Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák Országos Hétvégéjét március 31. és április 2. között. Ezen a három napon országszerte kinyitnak az alkotóházak, műhelygalériák és műhelyek. A Hagyományok Háza idén szervezőként és a hozzá tartozó Nyitott műhelyen keresztül programhelyszínként is csatlakozik „Tavasz, tavasz gyenge tavasz. Ki füvet fát megújítasz.”  elnevezésű 2 napos eseményével.

Tovább »

A Pergő Hagyományőrző Egyesület mesejátékával folytatódik Eltáncolt mesék családi sorozatunk március 25-én, szombaton, 11 órakor.  A néptáncos elemekből építkező gyermekelőadás a mesék birodalmába repít kortól függetlenül minden nézőt, aki szereti a meséket. Az előadást követő kézműves-foglalkozás és táncház közös szórakozásra és alkotásra ad lehetőséget.

Óvodai és iskolai csoportok jelentkezését is várjuk!
Helyszín: Fonó Budai Zeneház

Tovább »

Kossuth Nagydíjat kapott Kallós Zoltán Kossuth-díjas néprajztudós, népzenegyűjtő, a nemzet művésze, a Magyar Corvin-lánc kitüntetettje, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a Magyar Néprajzi Társaság tiszteletbeli tagja, a Kallós Zoltán Alapítvány alapítója. Példaértékű életútja során őseink hagyatékának, népi kultúránk legszebb kincseinek továbbörökítése mellett a szórványvidéken élő magyar gyermekek anyanyelvének és kultúrájának megőrzését is odaadóan szolgáló értékmentő munkája, valamint az erdélyi és az anyaországi táncházmozgalom elindításában és fenntartásában vállalt szerepe elismeréseként.

Szeretettel gratulálunk!

Tovább »

Kossuth-díjat kapott Galánfi András fafaragó népi iparművész, előadóművész, a népművészet mestere, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Bíráló Bizottságának tagja. A rönkbútor-faragás régi hagyományát mesteri módon folytató, a modern funkciót tradicionális stílussal ötvöző alkotásai, valamint a magyar népi tárgykultúra kincseinek továbbörökítését elhivatottan szolgáló munkája elismeréseként.

Szívből gratulálunk!

Tovább »

Nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából Áder János, Magyarország köztársasági elnöke állami kitüntetéseket adományozott, melyeket Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere adott át.

A díjazottak:

Ágfalvy György - Magyar Ezüst Érdemkereszt

Lévay Andrea - Magyar Ezüst Érdemkereszt

Karé Árpád - Magyar Bronz Érdemkereszt

Gratulálunk és további sikereket kívánunk nekik!

Tovább »

A díj a népművészeti mozgalom szervezése területén végzett munkásság elismerésére adományozható, vagy azok számára, akik munkásságuk során kimagasló eredményeket értek el a népművészet - a tárgyalkotó népi kézművesség, vagy a néptánc, a népzene, a népdal, a népmese, a hagyományőrzés – területén, illetve akik a népművészethez kötődően kiemelkedő művészetelméleti szakírói tevékenységet folytatnak.

A díjazottak:

Borbély Jolán néptánckutató, etnográfus, pedagógus

Dr. Diószegi László, a Teleki László Alapítvány igazgatója, a Martin György Néptáncszövetség elnöke

Héra Éva, a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség elnöke, népművelő

Vavrinecz András, a Hagyományok Háza népzenekutatója

 

Szívből gratulálunk!

Tovább »

Nemcsak a szakma iránti rajongás az, amiért érdemes beiratkozni a Nyitott műhely áprilisi tojásfestő képzésére. A tojásírás alkalmas arra, hogy elmélyüljünk, meditálva alkossunk és így éltessük tovább egy gyönyörű hagyományunkat.  Még egy-két jelentkező belefér a tanfolyami keretünkbe, ezért ne késlekedjen senki a jelentkezéssel!


Jelentkezési határidő: 2017. április 3., hétfő

Tovább »

Egy régi és egyre égetőbb hiány pótlása kezdődött meg múlt szombaton, a Hagyományok Háza és a Hangvető első zenei menedzsment workshopján. Az egész napos rendezvény egy sorozat első alkalmaként került megrendezésre. A képzés elindításával célunk, hogy a feltörekvő népzenei és világzenei előadóművészek köre olyan hiánypótló zeneipari ismereteket sajátíthasson el, melyek segítik a hazai és nemzetközi színtéren történő előre jutásukat. A Zeneakadémia népzene tanszéke által is támogatott szakmai nap meghívott előadói a könnyűzenei életben ismert és neves szakemberek. A sorozat következő alkalmát őszre tervezzük.

Tovább »

A tárgyalkotó népművészetben és a népköltészetben a történelem folyamán mindig megjelentek az aktuális nagy történelmi sorsfordulókkal kapcsolatos alkotások is. Történelmünk nagy alakjain és eseményein végigtekintve azt láthatjuk, hogy a klasszikus értelemben vett (paraszti) folklórban – érthető okokból – az 1848–49-es polgári forradalom és szabadságharccal kapcsolatos anyag a leggazdagabb. A nemzeti ünnepre való tekintettel márciusban a címeres tárgyakat külön vitrinben állítják ki a Népi Iparművészeti Múzeumban (1011 Budapest, Fő u 6.)

Tovább »
2017. március 14.

Láss, tapasztalj, taníts!

A Láss, tapasztalj, taníts! című Erasmus+ pályázat keretében megvalósult  intézménylátogatásról szóló  élménybeszámolót tart Lettországi és Észtországi tapasztalatairól Illés Vanda és Péter Szidónia. Az érdeklődők bepillantást nyerhetnek a kézművesek műhelyek működésébe, képet kaphatnak arról, hogy az ottani kézművesek milyen alkotásokat készítenek.
Előadás helyszíne: Népi Iparművészeti Múzeum - Nyitott Műhely
Időpontja: 2017. március 29. szerda, 16 óra

Tovább »
2017. március 14.

Szakmai napok a zsűrizésről

A következő szakmai napunkat, amelynek fókuszpontjában a zsűrizés áll, 2017. április 18-án 14.00-tól tartjuk. A beszélgetések témája hímes tojás (viaszolt, karcolt, patkolt stb.). A délutáni konzultáción az érdeklődők személyesen is feltehetik kérdéseiket a zsűritagoknak és a zsűri szervezőjének, és javaslataikat is szívesen várjuk. Szeretettel várjuk Önöket a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumba! (Bp. I. kerület Fő u. 6.)

A lehetőség ingyenes, de regisztrációhoz kötött!

Tovább »

Március 21-én Várőri Adrienn Művészet, hobbi,marketing előadássorozata következő alkalmával sok-sok ötletével, tapasztalatával szeretettel vár minden olyan kézművességgel foglalkozót, akinek szüksége van segítségre a termékei népszerűsítésében. Március 31-én és április 1-én csatlakozva az Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák IV. Országos Hétvégéje programsorozathoz tojásfestéssel, fafaragással, kosárfonással, és gyógynövényes workshoppal várunk minden kisebbet és nagyobbat. Rajzpályázatunkból március 31-én nyílik egy kiállítás a Nyitott műhelyben. Tojásírás szerelmeseit, pedig 30 órás akkreditált tojásíró képzésünkkel is várjuk!

Tovább »

Március 14-én 6 órakor tartja következő klubestjét a Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület.

Meghívott előadónk Kelemen László, zeneszerző, népzenész, a Hagyományok Háza főigazgatója lesz.

A klubest előtt, fél 5-től tartjuk évi rendes közgyűlésünket, melyre minden egyesületi tagot szeretettel várunk.

Helyszín: a Hagyományok Háza közösségi terme (1011 Budapest, Apor Péter utca 2-4.)

Tovább »

A Hagyományok Háza nyílt pályázatot hirdetett a Művészetek Völgye FolkUdvarának házigazda zenekari feladatinak ellátására.

A remek hangulat megalapozói idén a következők lesznek: Magos Együttes, Nagy Albert és zenekara, Parapács Zenekar, Zagyva Banda. Gratulálunk nekik!

Mindenkit szeretettel várunk Kapolcson július 21. és 30. között!

Részletes program hamarosan!

Tovább »

2017. március 17-én Gálaelőadást ad a Magyar Állami Népi Együttes a Fölszállott a Páva fiatal résztvevőivel - Busa Bori, Makula Zoltán, Haraszti Júlia, Haraszti Mária -, valamint a török zenét játszó trióval Boros-Guessous Majda Mariával, Boros Gerzson Dáviddal és Barvich Ivánnal együtt lép fel Azerbajdzsánban a bakui Magyar Kulturális Napokon. Az eseményre a Zaha Hadid által tervezett impozáns Heydar Aliyev Center kulturális központban kerül sor a Külgazdasági és Külügyminisztérium és Magyarország Nagykövetsége, Baku szervezésében.

Tovább »

Havi egy alkalommal felnőtteknek szóló mesemondó estet szervezünk Népmesetanfolyamunk hallgatóinak önkéntes közreműködésével. Azokat a régi közösségi alkalmakat szeretnénk felidézni, ahol a falu jó szavú öregjei mesemondással szórakoztatták az összegyűlteket. Nyitva áll a kapu minden érdeklődő előtt, de szeretettel várjuk azokat is, akik nem csak hallgatni szeretnék a meséket, hanem maguk is bekapcsolódnának a mesemondásba. Itt a mesélő nem a színpadon álló művész, a mese nem egy megírt mű! A mese együtt élt a közösséggel.
Helyszín: Nyitott Műhely, 1011 Budapest, Fő utca 6.
Időpont: március 16.,18:30

Tovább »

Jobbnál jobb programokkal várja Önöket a Hagyományok Háza idén tavasszal is.

Ízelítő a tartalomból: VI. Táncház Napja, A táncházmódszer nemzetközi adaptációja konferencia, pályázatok, az Élő Hagyományok központjai, kiállítások a Magyar Népi Iparművészet Múzeumban, táncszínházi előadások, koncertek, gyermek- és családi programok, kézműves tanfolyamok.

Tovább »

A mezőségi születésű Gergely Zoltán elemzéseiben bemutatja, hogy a kántáló énekek szövegeibe és dallamaiba milyen stílustörténeti korok, rétegek elemei épültek be, azok hogyan kapcsolódtak össze a mezőségi magyarok és románok helyi néphagyományaival, tehát a korábban csak az egyházi gyakorlatban élő karácsonyi énekek hogyan változtak, fokozatosan hogyan népiesedtek el. A DVD-ROM mellékleten mezőségi emberekkel készített interjúkat láthatnak, kántáló énekeket hallgathatnak, valamit elolvashatják a terepen készült interjúk szövegét.

Tovább »
2017. március 2.

Közgyűlés

Március 14-én tartja a baráti kör egyesület évi rendes közgyűlését  a Hagyományok Háza közösségi termében (1011 Bp. Apor Péter u. 2-4.).

Letölthető meghívó

A közgyűlés időpontja 16.30.

A közgyűlést követően 18 órától tartjuk következő klubestünket, melynek előadója Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója.

Tovább »

A következő zsűrialkalmunk Berettyóújfalun lesz az alábbi szakágakban:

szőttes; hímzés; szűrrátét; bőrműves tárgyak; fonott bútor; faragás; építmények és köztéri alkotások; cserépkályha és kemence; fazekas munka; kovács- és rézműves termékek; kádár és pintérmunkák; kés; viselet; mézeskalács; népi ékszer stb.

Adatlap leadási határideje a Bihari Népművészeti Egyesület részére: 2017. március 23. A zsűrizés időpontja: 2017. április 6.

A részletekről a helyi szervezőnél érdeklődhetnek:

Török Istvánné Marika: 06/30 228-47-38; nepmuv93@gmail.com; http://www.berettyobne.hu/

Helyszín: 4100 Berettyóújfalu, Tavasz körút 10.

Tovább »
2017. március 1.

Indul az "Útravaló"