Hagyományok Háza

 

Programok

Programkereső:

-tól -ig

Összes programunk

 

Hírarchívum   2017 · 2016 · 2015 · 2014 · 2013 · 2012 · 2011 · 2009 · 2008

Május 19-én 15 órától Dél-után bérleteseink, 19 órától Táncról táncra szabadbérleteseink tekinthetik meg az Apám ablakából az ég című előadást a MOM Kulturális Központban.
„A Magyar Állami Népi Együttes tánckara és zenekara, valamint a Szabó Balázs Bandája közreműködésével létrehozott alkotás cseppet sem tekinthető hétköznapinak. Aki ismeri Szabó Balázs munkáit, az előre sejthette, hogy valami szokatlanul egyedit láthat majd, tele játékossággal, szenvedéllyel, könnyedséggel és precizitással.” (diakszemmel.hu)

Tovább »

2017. május 20-án, szombaton 11 órakor avatják Martin György emléktábláját a Károly körút 20. alatt, barátai, pályatársai, valamint özvegye jelenlétében. Az ünnepség védnöke özv. Martin Györgyné Borbély Jolán. Az emléktábla Nagy Benedek szobrászművész alkotása. Beszédet mond a barátok nevében Andrásfalvy Bertalan, a tanítványok nevében Pávai István.

Tovább »

A Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület kezdeményezése, hogy a Táncház Napján minden esztendőben „világüzenet” hangozzon el a táncházmozgalom alapítóitól, a népzene és néptánc, a Kárpát-medencei magyar kultúra megőrzésének legjelesebb személyiségeitől. 2014-ben Sebő Ferenc nyitotta meg a sort, azóta Timár Sándor Kossuth-díjas koreográfus, táncpedagógus, a Nemzet Művésze, Novák Ferenc Kossuth- és Erkel-díjas koreográfus-rendező, a Nemzet Művésze és Kallós Zoltán kétszeres Kossuth-díjas erdélyi magyar néprajzkutató, népzenegyűjtő a Nemzet Művésze osztotta meg velünk gondolatait a táncházmozgalom jövőjéről. 2017-ben Borbély Jolán néprajzkutatót kérdeztük, mit üzen a táncházmozgalom mai tagjainak. Táncháznapi rendezvényeink szerte a Kárpát-medencében és a nagyvilágban e gondolatok jegyében zajlanak május 13-án.

Tovább »

Május 16-án, kedden zár az Erdélyi gránátalmák kiállítás a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban. A tárlat célja a Gránátalma Egyesület és az általuk folytatott úri hímzés- tevékenység megismertetése. Az egyesület által készített hímzéseket bemutató tárlat és találkozó alkalmat ad arra is, hogy a varróasszonyok munkáját megismerhessék azok is, akik a kézműves termékek forgalmazásával foglalkoznak.

A kiállítás megtekinthető hétfőtől szombatig 10–18 óra között.

Tovább »

Május 13-án várunk mindenkit szeretettel egész nap Budapesten, a Liszt Ferenc téren, Jászberényben, Tatabányán, Komlón, Kézdivásárhelyen és sok más helyen határon innen és túl!
A Liszt Ferenc téren délelőtt 10-től este 7 óráig énektanítás, mesesarok, gyermekjátékok, múltidéző beszélgetés Martin György munkásságáról, kézműves-foglalkozás, tánc, tánc és tánc várja az érdeklődőket.
Szóljon ez a nap a néptáncról, népzenéről kicsiknek és nagyoknak határokon innen és túl!

Tovább »

2017. május 12-én, pénteken 16:30-tól a Nyitott Műhelybe szeretettel várjuk mindazokat, akik szívesen felelevenítenék a rétesnyújtás tudományát, és örömmel vesznek részt egy kellemes hangulatú programon, ahol ismerkedhetnek a viseletöltöztetéssel, hagyománytörténettel és tánccal is. A Rákospalotai Örökség Egyesület tagjai látogatnak el hozzánk, hogy bemutatkozzanak és megmutassák mit tanultak nagyszüleiktől.

Tovább »

Az MTVA és a Hagyományok Háza közös népzenei és néptáncos tehetségkutató vetélkedőjének idei évadára eddig jelentkezők közel azonos számban regisztráltak az énekes szólista és énekegyüttes és a hangszeres szólista, zenekar és hangszeregyüttes kategóriába, de szép számmal jelentkeztek néptáncegyüttesek, táncospárok és táncos szólisták is. A jelentkezések háromnegyede Magyarországról érkezett, a határon túli jelentkezők közül pedig a legtöbben, Erdélyből adták le a nevezésüket.
Többen jelezték hogy még nem véglegesítették regisztrációjukat, illetve azok számára, akik csak most döntötték el részvételi szándékukat: a jelentkezési határidőt május 17-ére módosítottuk.

Tovább »

Az elmúlt évek sikere után immáron harmadjára rendezik meg a Székely Fesztivált május 12 és 14 között a Millenárison. A gasztrokulturális majális célja bemutatni az anyaországban élők számára a mai Székelyföldet, minden értékével együtt. A rendezvény megnyitóján május 12-én reggel 8 órakor Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója is részt vesz.

Tovább »

Sárdi János, kékfestő, 1920. június 3-án született Mohácson. Nagyszülei jómódú földművesek voltak. Nagyanyja javaslatára választotta a kékfestő mesterséget. Inas éveit Auth Rezső bólyi kékfestő mesternél töltötte. Segédévei során Budapesten a kékfestő, kelmefestő és vegytisztító és fonalfestő mesterségeket is kitanulta. 1947-ben tett mestervizsgát, majd a következő évben iparengedélyt is szerzett és létrehozta a ma is működő műhelyét Nagynyárádon. 1979-ben megkapta a Kiváló Kisiparos kitüntetés arany fokozatát, 1985-ben elnyerte a Népi Iparművész címet, 1988-ban a Népművészet Mestere lett. 1994-ben a Baranya Megyei Közgyűlés művészeti díjjal tüntette ki, 2015-ben a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést vehette át.

Nyugodjék békében!

Tovább »

Hogy mondják Ugandában, hogy táncház? Merthogy ott is van - a magyar mintára létrehozott - táncház. Mint ahogy Udmurtföldtől Japánig még a világ számos pontján. A táncház-módszer, egy egyedülálló magyar szellemi termék sikeres exportjáról tart nemzetközi konferenciát a Hagyományok Háza. Délelőtt megtudhatjuk, milyen egy norvég táncház, milyen táncokat járnak egy japán táncházban vagy hogy került Ugandába a magyar táncház-módszer, délután pedig ki is próbálhatjuk magunkat a lengyel, a szlovák és a svéd táncokban. A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Tovább »

Május 4-én Nyíregyházán, a Váci Mihály Kulturális Központban lép fel a Magyar Állami Népi Együttes Megidézett Kárpátalja című produkciójával.

A Megidézett Kárpátalja - Hágókon innen és túl című előadás a magyar színpadi néptáncművészet történetében először mutatja be egy antológia keretében a Keleti-Kárpátokban és annak előterében, Kárpátalján élő népek: magyarok, ukránok, ruszinok, huculok, románok, cigányok, zsidók, sokszínű és gazdag tradicionális kultúráját. Felmutatva mindazt, ami e népek hagyományaiban közös és mindazt, ami nemzeti sajátosság.

Tovább »

Immár hagyományosan a Táncház Napját a Halmos Béla-vándordíj és emlékérem átadásával egybekötött népzenei koncerttel zárjuk a Zeneakadémián. A táncházmozgalom 45. évfordulóján, a Kodály-év jegyében szerkesztett műsoron a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszék tanárai, már végzett hallgatói, a Magyar Állami Népi Együttes zenészei, valamint Horsa István, a Halmos Béla vándorhegedű tavalyi nyertese lépnek fel egy közös koncerten.

Tovább »

2017. május 9-10. között Beregszászon mutatkozik be intézményünk a Hagyományok Háza Napok keretében. A kétnapos rendezvényen több helyszínen előadásokkal, moderált beszélgetésekkel, tánc- és zenetanulással, módszertani workshoppal, folkkocsmával várjuk az érdeklődőket, kicsiket és nagyokat egyaránt.

Tovább »

Mesterek és tanítványok sorozat - Navratil Andrea koncertje mezőségi mestereivel és tanítványaival április 29-én a Fonóba.

Fotó: Antal Alice

Tovább »

Április 28-án a gyergyószentmiklósi Művelődési Házban, április 29-én a székelyudvarhelyi Hagyományok Háza Napok keretében tekinthető meg a Magyar Állami Népi Együttes Megidézett Kárpátalja című előadása. A Megidézett Kárpátalja - Hágókon innen és túl című előadás a magyar színpadi néptáncművészet történetében először mutatja be egy antológia keretében a Keleti-Kárpátokban és annak előterében, Kárpátalján élő népek: magyarok, ukránok, ruszinok, huculok, románok, cigányok, zsidók, sokszínű és gazdag tradicionális kultúráját. Felmutatva mindazt, ami e népek hagyományaiban közös és mindazt, ami nemzeti sajátosság.

Tovább »

A hajdani "bilétos", meghívásos bálok mintájára szervezett hagyományos táncmulatságra kerül sor május 6-án a Fonó Budai Zeneházban. A bál előtt szatmári táncosok közreműködésével mutatjuk be a vidék jellegzetes táncait; pásztortáncokat, csárdást és verbunkot. Megtudhatják, hogy a verbunk hogyan jelent meg virtuskodó formában a legényavatás folyamán, milyen volt a bálgazda fogadása, milyen volt a "pulyasarok", hogyan vettek részt a gyermekek a bálban, hogyan biztosított lehetőséget a falu társadalma a gyerekek számára a belenevelődésre.

Tovább »

Felhívjuk a pályázóink fegyelmét, hogy a pályázat beadási határidejét meghosszabbítottuk! A pályázatok végső leadási határideje 2017. május  2. (kedd), 9 óra. A később érkezett pályázatok a döntésen már nem vehetnek részt!
A hátralévő időben kizárólag személyes leadásra/átvételre van lehetőség: a Hagyományok Háza, 1016 Budapest, Naphegy tér 8. címen, Bolega Gáborné projektiroda-vezetőnél, az alábbi időpontokban:
2017. április 26. (szerda) 10–16 óra,
2017. április 27. (csütörtök) 10–16 óra,
2017. április 28. (péntek) 10–13 óra,
2017. május 02. (kedd) 8–9 óra.

Tovább »

A MOME Design Intézet norvég-magyar nemzetközi projektje, a Future Traditions// Jövő Tradíciói a hagyományos népi kézművesség és ornamentikavilág újraértelmezésével, kortárs adaptációjával foglalkozott. Április 27-én a programban résztvevő hallgatók a Nyitott Műhelyben fogják ismertetni inspirációs forrásaikat és elkészült termékeiket, melyek valamilyen hagyományos ornamentikán alapultak, és azt, hogyan jelenítették meg azt kortárs módon. Az előadásokat azoknak a kézműveseknek és érdeklődőknek ajánljuk, akiket foglalkoztat az, hogyan lehet a népművészetet mai közegünkben felhasználni. E program egyik állomása lesz a Hagyományok Háza és a MOME hosszabbtávú együttműködésének.
A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött: farkas.reka@hagyomanyokhaza.hu


Tovább »

Május 2-ig meghosszabbítottuk a Mesterek és tanítványok elnevezésű előadás-sorozatra való pályázati lehetőséget. Olyan hivatásos és műkedvelő népzenei együttesek, hangszeres vagy énekes szólisták jelentkezését várjuk, amelyek/akik a címben jelzett koncepciónak megfelelő, maximum 90 perces színpadi műsor összeállítását és bemutatását vállalják. A koncertet követően táncházat is tartunk a pályázók közreműködésével.


Tovább »

Közeledik a nyár és még lehet jelentkezni a sarukészítő kurzusunkra. Május 5-6-án várjuk azokat, akik szeretnének belekóstólni a bőrművességbe Kelemen Eszter népi iparművész vezetésével. Szakmai érdeklődőknek ajánljuk Várőri Adrienn Művészet, hobbi, marketing című előadását május 9-én. Ezen a napon veszi kezdetét a Közösségek hete rendezvénysorozat is, melynek keretében a Nyitott Műhely alkotói újra várják a kézművesség iránt érdeklődőket a nyílt napokon: mesterségbemutatókkal, és foglalkozásokkal. Az eseménysorozat az Ízes hagyomány előadássorozatttal zárul.

Tovább »

Kedves Látogatók!

2017. április 27-én 14 és 17:30 óra között a Future Traditions//Jövő Tradíciói projekt - A népi kézművesség és ornamentika újraértelmezése című előadás ideje alatt a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum alsó kiállítótermében az Erdélyi Gránátalmák kiállítás nem látogatható.

Megértésüket köszönjük!

Tovább »

Május 9-én 6 órakor tartja az évad utolsó klubestjét a Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület.
Józsa Judit tart előadást a magyar örökség szerepéről művészetében.
Helyszín: a Hagyományok Háza közösségi terme (1011 Budapest, Apor Péter utca 2-4.)
Mindenkit szeretettel várunk!

Tovább »
2017. április 25.

Közeleg a Táncház Napja

Május 13-án az ország számos pontján és határainkon túl is Táncház napi programok hívják fel a figyelmet a táncházmozgalom értékeire. A rendezvény központi helyszíne a Liszt Ferenc tér, ahol délelőtt 10 órától tánc- és énektanítással, gyerekprogramokkal, meséléssel és kézműves-foglalkozással várja egész nap az érdeklődőket a Hagyományok Háza és a Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület. A budapesti programot a Zeneakadémián 19:30-kor kezdődő, Kodály nyomdokain című ünnepi koncert és díjátadó zárja.

Idén először Táncház napi előkoncertre és táncházra is invitálunk mindenkit: Horsa István és zenekara ünnepi koncertjét hallgathatjuk meg május 12-én a Fonó Budai Zeneházban.

A Táncház Napja előtti héten, május 9-én a Móricz Zsigmond körtéren, 10-én a Deák Ferenc téren, 12-én pedig a Szentháromság téren flashmobbal, villámcsődülettel népszerűsítjük a programot. Minden táncoslábú és -kedvű érdeklődőt szeretettel várunk!

Tovább »

Évadzáró alkalmához érkezett a Hagyományok Háza 2017-ben útjára indított erdélyi népzenei mesterkurzusa. A továbbképzés minden alkalommal vendégül hívott egy hagyományőrző mestert Erdélyből, valamint egy magyarországi revival zenészt, mint a mesterkurzus vezetőjét. Várjuk mindazokat a gyakorlott táncházi zenészeket, akik szeretnék tudásukat elmélyíteni, repertoárjukat bővíteni, játéktechnikájukat fejleszteni, valamint játékstílusukat finomítani. Május 6-án szászcsávási zenészek a meghívott mestereink: Jámbor István Dumnezeu - hegedű, Csányi Sándor - hegedű, kontra. A kurzust követően 21 órától várunk szeretettel mindenkit az Erdélyi Zenészek Klubjába.
Helyszín: Rácskert, VII. Dob u. 40. A kurzuson való részvétel ingyenes.

Tovább »

Május 4-én 17 órakor Birkás-Frendl Kata: „Megéltek, mert élő napjik vót”- Népi ember- és állatorvoslás az Úz-völgyi csángóknál című előadásával zárul a népi gyógyászat előadás-sorozatunk tavaszi féléve. A moldvai határ közelében, a Csíki-havasok területén fekvő Úz-völgye két tanyás települése, Csinód és Egerszék csángó lakossága igen elszigetelten él. Orvosi, fogorvosi és állatorvosi rendelő csak a tőle mintegy 18 km-re fekvő, embert és állatot egyaránt próbára tevő úton megközelíthető Csíkszentmártonban van. A terület elzártságából következően olyan archaikus tudáselemek gyűjthetők itt a mai napig, amelyek a székelyföldi településeken már nem jellemzők. Az előadás képet ad arról, hogyan gondolkodnak Csinód és Egerszék lakói egészségről, betegségről, a betegségek eredetéről, és okáról.

Tovább »
2017. április 24.

Folytatódik az "Útravaló"

Május 6-7-én folytatódik az „Útravaló” – a néphagyomány hiteles módszertana az óvodában 60 órás akkreditált képzésünk, melynek célja az óvodai hagyományőrzés modern pedagógiai irányzatokkal is összeegyeztethető módszertanának átadása, ami egyúttal a pedagógus portfólióban is felhasználható hasznos és releváns tudást nyújt. Ezúttal Dobi Pál és Varga Anna, valamint Sándor Ildikó tart foglalkozást a néphagyomány felhasználásának módszereiről.
A képzést elsősorban óvodapedagógusoknak ajánljuk.
Tanfolyamon kívül az egyes hétvégék alkalmanként is látogathatóak.
Részvételi díj: 15 000 Ft.

Tovább »

2017. április 20.

Fotó: Dusa Gábor

Tovább »

2017. május 5. és 12. között rendezik meg a XVIII. Nemzetközi Csipkekiállítás és Találkozót a kiskunhalasi Csipkeházban. Az esemény díszvendége: a Belga Csipke. A kiállítás fővédnöke: V. Németh Zsolt hungarikumokért felelős államtitkár.

Tovább »

Április 20-án a Márvány Menyasszony Étteremben tartott sajtótájékoztatón Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója, Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott, Pál István Szalonna, a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője és Radics Ferenc a Magyar Állami Népi Együttes zenekarvezetője ismertette a Muzsikáló Budapest pályázatot. A hagyományos éttermi cigányzene támogatása és népszerűsítése céljából meghirdetett pályázatot a Miniszterelnöki Kabinetiroda és a Hagyományok Háza a főváros turisztikai szempontból frekventált helyszínein működő éttermek számára írta ki. 

Bővebb információ a pályázatról: ITT

Tovább »

A Hagyományok Háza, idén is részt vesz az április 22. és 23. között zajló XXXVI. Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásáron. Kedvezményes kiadványokkal, nyereményjátékkal, gyerekprogramokkal és hagyományőrző műsorral várjuk az érdeklődőket.

Tovább »

Április 20-án 17 órakor Iancu Laura Istenítélet, átok, bánat - A betegség és a hit mezsgyéjén című előadásával folytatódik a népi gyógyászatról szóló előadás-sorozatunk a Hagyományok Háza Nyitott Műhelyében. Istenítélet, átok, bánat – az istenképpel szorosan összefüggő fogalmak, hiedelmek/hitelemek, bajok, betegségek. Az istenítélet helyrehozhatatlan csapás, az átok kikerülhetetlen sors, a bú/bánat gyógyíthatatlan betegség – emberi eszközökkel. A vallásos hit szerint ellenben valamennyi „alkalmas nyersanyag Isten kezében” az ember „megtérítéséhez”, egy baj rendezéséhez, valami új teremtéséhez stb. Körkép e jelenségekről, látható és láthatatlan formában történő megnyilvánulásukról egy moldvai magyar katolikus közösség vallásosságában, világképében. 

Tovább »

Április 22-én folytatódik „Egy gyékényen árulunk” előadás-sorozatunk, mely a vessző, gyékény, szalma, csuhé, sás megmunkálását vállaló szakembereknek és érdeklődőknek szól. A szakmai előadásokon szó lesz a noszvaji hátikosárról, a szálasanyagokról és az osli csuhémegmunkálásról. A mesterségbemutatók résztvevői bővíthetik tudásukat az üvegbefonás, az egyedi szalmadíszek, a hintőkosár, a csuhé papucs és tálaló kosár készítése terén.

Helyszín: Hagyományok Háza - Kézműves Műhely (1011 Budapest, Apor Péter utca 2-4.)

Tovább »
2017. április 17.

Alkossunk együtt!

A Nyitott műhely számos érdekes programmal várja április végén és május elején az érdeklődőket. Május 4-5-én egy izgalmas bőrsarukészítő workshopot tartunk Kelemen Eszter népi iparművésszel, május 9-én folytatódik Művészet, hobbi, marketing sorozatunk is Várőri Adriennel, amelynek témája, hogyan használjuk a Pinterestet kézművesként. Május 12-én a Rákospalotai Örökségünk Egyesület vendégeskedik nálunk, Ízes hagyomány sorozatunk keretében felelevenítjük a réteskészítést és viseletöltöztetést és táncbemutatót is láthatunk. Május végéig még megtekinthető Ahány ház, annyi szokás című rajzpályázatunk kiállítása.

Tovább »

Május 12-én 20 órától a Táncház Napja alkalmából kerül sor az „Ördöngös Szárazfa” – Horsa István zenekarának ünnepi koncertjére Halmos Béla emlékére. 2016-ban Horsa István nyerte a Halmos Béla-vándordíjat, amely Márkus Barbarossa János Halmos Bélának készített mesterhegedűjének használata egy éven keresztül. A koncerten is ezen a hangszeren fog játszani, bizonyítva muzsikájával, hogy a hangszer mind technikailag, mind Halmos Béla szellemisége tekintetében a legjobb kézbe került. A műsorban Halmos Béla kedvenc gyűjtési területeinek (Mezőség, Gyimes, Kalotaszeg) muzsikái hangzanak fel. A koncertet táncház követi Pálházi Bence és Bandája vezetésével.
Helyszín: Fonó Budai Zeneház (1116, Budapest, Sztregova u. 3.) A belépés ingyenes!

Tovább »
2017. április 13.

2017-ben is fölszáll a páva!

Az MTVA és a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt., valamint a Hagyományok Háza – szakmai partnereivel, a Martin György Néptáncszövetséggel és a Táncház Egyesülettel együtt – 2017-ben újra meghirdeti a Fölszállott a páva című népzenei és néptánc tehetségkutató versenyt.

Pályázatok beküldése: 2017. május 10.

Tovább »

Sokféle programmal várjuk látogatóinkat a Nyitott műhelyben: a tojásfestő tanfolyamunk lelkes kis csapattal elindult, húsvét után pedig a kártyaszövés technikája iránt érdeklődőket várjuk. Májusban valódi bőr saruját készítheti el mindenki Kelemen Eszter népi iparművésszel, majd az Ízes hagyomány című sorozatban a rákospalotai hagyományokat és a réteskészítést mutatjuk be.

Tovább »

Tánckánon - Hommage à Kodály Zoltán címmel mutatja be legújabb produkcióját a Magyar Állami Népi Együttes 2017. április 21-én 19 órakor, majd másnap 11 órakor a Müpában. A darabban a kodályi életmű szolgál hivatkozási alapul, a korábban színpadra állított műsorokhoz hasonlóan a hagyomány radikális elevenséggel jelenik meg, jelenkorunk kortárs megnyilvánulásaival szimbiózisban. Egy képzeletbeli közösség életének apró mozzanataiból bontakozik ki a történet, melynek zenei keretét Kodály Zoltán (és kortársa, Bartók Béla) kompozíciói, illetve a zeneszerző által gyűjtött népdalok alkotják. A jelenetek során emberi kapcsolatok kialakulását, azok elvesztését, örömöket és bánatokat, valamint a mindennapok és ünnepek rituáléit követhetjük nyomon.

Tovább »

A Kárpát-medence táncos öröksége továbbképzésünk következő hétvégéje, Az improvizáció lehetőségei és korlátai a balkáni eredetű táncokban 2017. április 29-30-én technikai okok miatt elmarad!

Megértésüket köszönjük!

Tovább »

Navratil Andrea mezőségi mestereivel és tanítványaival ad koncertet a Mesterek és tanítványok sorozat folytatásaként április 29-én 19 órakor. A koncerten közreműködő mesterek: Szilágyi Anna (Melegföldvár), Takács Anna (Buza), Takács Piroska (Buza) és a keszüi mesterek tanítványaként Török-Csingó Adorján (Mezőkeszü). Közreműködő énekes tanítványok: Bucsi Szabó Kinga, Gombai Franciska, Kovács Kata Krisztina, Nagy Dorka, Sturcz Noémi. Kísér az Eszterlánc zenekar. 21 órától a XX. Legényesverseny táncháza a Dűvővel.    

Helyszín: Fonó Budai Zeneház (1116 Budapest Sztregova u. 3.)

Tovább »

2017. április 27-29. között Székelyudvarhelyen mutatkozik be intézményünk a Hagyományok Háza Napok keretében. A négynapos rendezvényen több helyszínen előadásokkal, moderált beszélgetésekkel, tánc- és zenetanulással, módszertani workshoppal, folkkocsmával várjuk az érdeklődőket, kicsiket és nagyokat egyaránt. A rendezvény záróakkordjaként április 29-án este a Magyar Állami Népi Együttes Megidézett Kárpátalja című előadását láthatják az érdeklődők.

Tovább »

A Hagyományok Házára bízta a kormány a népmesekincs gondozását is a népi iparművészettel kapcsolatos feladatok mellett - derült ki a Magyar Közlöny hétfői számában megjelent kormányhatározatból. A népmesekincs gondozása területén jelentkező állami feladat a magyar és a hazai nemzetiségi népmesekincs, valamint az élőszavas népmesemondás hagyományának ápolása, ennek keretében a magyar és a hazai nemzetiségi népmesekincs gyűjtése, az élőszavas népmesemondást népszerűsítő oktatóanyagok összeállítása, valamint az élőszavas népmesemondás hagyományainak megőrzése érdekében országos pályázatok kiírása - sorolja a jogszabály. (MTI)

Tovább »

Határon túli hivatásos együtteseink időről-időre lehetőséget kapnak budapesti bemutatkozásra, de most először a Nemzeti Táncszínház és a Hagyományok Háza szervezésében május 16-18. között a közönség koncentráltan láthatja a legújabb előadásokat. A minifesztivál nem csak arra teremt alkalmat, hogy a határon túli műhelyekben folyó munka legfrissebb színpadi eredményeivel megismerkedjünk, hanem a kísérőprogramoknak köszönhetően valós képet alkothassanak a Kárpát-medence szerte működő együttesek helyzetéről, elért eredményeiről.

Helyszín: Várkert Bazár | Nemzeti Színház

Tovább »

2017. április 4.

Fotó: Nagy Viktória

Tovább »

A zsidók és nem zsidók együttélésének mindennapjairól készült néprajzi megközelítésű köztéri kiállítást a Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület a Hagyományok Háza szakmai támogatásával hozta létre 2014-ben a történelemmel való szembenézés elősegítésére a Magyar Holokauszt Emlékév programjaként.
2017. április 5-én a kiállítás újra az érdeklődők elé került az I. kerületi Hunfalvy János Szakgimnázium falai között.
A megnyitón ünnepi beszédet mondott Lőrincz Beáta, a Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület elnöke.

Tovább »

Április 8-án 15 órától a Dél-után bérletesek, míg 19 órától 30% kedvezménnyel Táncról táncra szabadbérleteseink tekinthetik meg Násztánc című előadásunkat a MOM Kulturális Központban (1124 Budapest, Csörsz u. 18.).
„A Násztánc tulajdonképpen összegzi az elmúlt évtizedek jó néhány néptánc-korszerűsítési törekvését, „kasszát csinál”, mely egy újabb ürügyül szolgál az éneklésre, a muzsikálásra és a táncra.” Kutszegi Csaba (tanckritika.hu)

Tovább »

Havi egy alkalommal felnőtteknek szóló mesemondó estet szervezünk Népmesetanfolyamunk hallgatóinak önkéntes közreműködésével. Azokat a régi közösségi alkalmakat szeretnénk felidézni, ahol a falu jó szavú öregjei mesemondással szórakoztatták az összegyűlteket. Nyitva áll a kapu minden érdeklődő előtt, de szeretettel várjuk azokat is, akik nem csak hallgatni szeretnék a meséket, hanem maguk is bekapcsolódnának a mesemondásba. Itt a mesélő nem a színpadon álló művész, a mese nem egy megírt mű! A mese együtt élt a közösséggel.
Helyszín: Nyitott Műhely, 1011 Budapest, Fő utca 6.
Időpont: április 20., 18:30

Tovább »
2017. április 5.

A Nyitott műhely tavasza

A húsvéti ünnepek után megújult erővel vágunk neki a tavaszi programjainknak. Művészet, hobbi, marketing c. előadásunk következő részében április 18-án Várőri Adrienn arról beszél, hogy „Miért és hogyan építsük be az aktuális trendeket a termékkínálatunkba? Április 21-22-én szövés, kártyaszövés iránt érdeklődőket várjuk szeretettel a Pintér Piroskával, a Hagyományok Háza szőnyegszövő oktatójával. Április 27-én a MOME hallgatói mutatják be prezentációikat a „Future Tradition” című programunkon.

Tovább »

2017. április 7-én, péntek 16:30-18:30 közötti időpontra tervezett Ízes hagyomány:  Hódmezővásári túróslepény előadásunk technikai okok miatt elmarad. 

Megértésüket köszönjük!

Tovább »
2017. április 5.

Erdélyi gránátalmák

Április 6-án nyílt meg Erdélyi gránátalmák című kiállításunk a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban. A tárlat célja a Gránátalma Egyesület és az általuk folytatott úri hímzés- tevékenység megismertetése. Az egyesület által készített hímzéseket bemutató tárlat és találkozó alkalmat ad arra is, hogy a varróasszonyok munkáját megismerhessék azok is, akik a kézműves termékek forgalmazásával foglalkoznak.

A kiállítás megtekinthető 2017. május 18-ig, hétfőtől szombatig 10–18 óra között.

Tovább »

A Hagyományok Háza a VI. Táncház Napjához kapcsolódóan nemzetközi konferenciát szervez május 12-én. A táncház-módszert, a szellemi kulturális örökség megőrzésének magyar modelljét a világ más kultúrái is adaptálták. A magyar táncházmozgalom elindulásának 45. évfordulója jó alkalmat kínál arra, hogy az immár nemzetközivé vált módszer múltjáról és aktuális történéseiről eszmecserét indítsunk és megszervezzünk egy olyan konferenciát, melynek keretében a magyar modell követői, illetve a világ különféle tájain zajló, hasonló folyamatok ismerői és alakítói megosszák egymással tapasztalataikat.

Helyszín: Magyarság Háza (1011 Budapest, Szentháromság tér 6.)

Tovább »
2017. április 3.

Táncház-regisztráció 2017

Táncházak szervezői és táncházat működtető zenekarok figyelmébe!


A Hagyományok Háza az alábbi oldalon keresztül on-line regisztrációs lehetőséget biztosít azon táncházak szervezői részére, mely táncházakban csakis és kizárólag magyar ill. magyarországi nemzetiségi népzenét használnak fel, szerző jogdíjas műveket egyáltalán nem.

Regisztrációs határidő: 2017. április 12.

Tovább »

Komoly érdeklődést keltett a zenekarok, előadók, formációk körében a Hagyományok Háza és a Hangvető közös zenei pályázata, melyre összesen hatvan jelentkezés érkezett. A megküldött anyagokat egy 5 tagú szakmai zsűri bírálta el, mely az alábbi tagokból állt: Árendás Péter (Hagyományok Háza, LFZE), Hollókői Lajos (Táncház Egyesület), Horváth László (Fonó Budai Zeneház), Liber Endre (Hangvető Zenei Társulás), Marton László Távolodó (zenei újságíró). A zsűri által a portfólióba és a showcase eseményekre ajánlott szereplők köre az alábbi: Babra, Csángálló, Enyedi Ágnes, EtnoRom, Guessous Majda Mária, Hurdy-Gang, Kerekes band, Kubinyi-Szokolay duó, Meszecsinka, Szabó Enikő és Zenekara, Tázló, Tarsoly zenekar, Zagyva banda.

Szívből gratulálunk nekik!

Tovább »

A hímes tojás a húsvétra ajándékozott, fogyasztott, esetleg a következő húsvétig megőrzött, általában díszített tojás. Ebben a hónapban az ünnep alkalmából a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum tojásgyűjteményéből azokat a Mosonyi Éva által készített tojásokat állítottuk ki, melyeket 2016-ban adományozott múzeumunknak.

Tovább »