Hagyományok Háza

 

Programok

Programkereső:

-tól -ig

Összes programunk

 

Hírarchívum   2018 · 2017 · 2016 · 2015 · 2014 · 2013 · 2012 · 2011 · 2009 · 2008

Folytatódik előadás-sorozatunk a népi gyógyászatról a Hagyományok Házában, melynek a Népi Iparművészeti Múzeum Nyitott Műhelye ad helyet. Agócs Gergely 2018. március 22-én 17 órától Gyógyítás és mágia a felföldi magyar pásztorok gyakorlatában címmel tart előadást, mellyel elkalauzolja a hallgatóságot a népi orvoslás ezen izgalmas területeire, s ezáltal betekintést nyerhetünk a felföldi magyar pásztorok tudásának rejtett dimenzióiba.

Tovább »
2018. március 14.

Munkatársaink a nagyvilágban

Munkatársaink a világ számos országában mutatták már be tevékenységünket, és a magyar népi kultúra csodáit. A Tanulj, hogy taníthass! projekt keretében határon túli és európai intézményekkel, szervezetekkel építenek olyan kapcsolatokat, amelyek teret engednek a tapasztalatcserének, külföldi minták megismerésének, és amelyek mindenki számára tanulságosak. Tapasztalataikat 2018. március 21-én 15 órától osztják meg az érdeklődő közönséggel.

Tovább »
2018. március 1.

Ünnepi gyermekprogramjaink

Játékos, interaktív foglalkozásainkon a gyerekek megismerhetik történelmünket, elmélyedhetnek egyedi hagyományainkban. Nemzeti Ünnepváró foglalkozásunkon muzsikával, tánccal idézzük meg a huszárok korát, múzeumpedagógiai foglalkozásainkon március 15-e rendhagyó, mégis méltó megünneplésére készülünk a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban, ahol huszáros mézeskalácsot készítünk, és tojásfestő foglalkozással várjuk a húsvétot, miközben a gyerekek játékos formában ismerkedhetnek a kiállításokkal.

Tovább »

Zenei menedzsment workshopunk harmadik alkalmán a hazai és nemzetközi nép- és világzenei pályázati lehetőségek bemutatására koncentrálunk, megmutatjuk, hogyan tudtok jelentkezni a WOMEX-re (határidő idén március 16.!), volt zsűritagok tippjeivel segítünk a pályázatok összeállításában, és három nemzetközi világzenei fesztivál képviselője is megosztja velünk tapasztalatát. Szó lesz még arról is, hogy miért fontos egyáltalán a zenei menedzsment, kik a magyar piac intézményi szereplői. Szeretettel várunk mindenkit március 10-én 14 órától az A38 hajóra!

Tovább »

Pászti Miklós Liszt-díjas karnagy, zeneszerző 1950 és 1954 között volt a Magyar Állami Népi Együttes karnagya, zeneszerzőként pedig olyan műsorok zenéjét komponálta az együttes számára, mint a Magyar századok 1968-ból, vagy az Életfa 1979-ből. Március 4-én 15 órától, születésének 90. évfordulóján emléktáblát avatnak tiszteletére.

Tovább »

Elérhetővé váltak a Hagyományok Háza tulajdonában álló, a Magyar Állami Népi Együttestől mint jogelődtől szerzett, ÁNE 001–160. számú, Maácz László és társai  gyűjtéseit tartalmazó filmek. Az 1948 és 1961 között készült fekete-fehér némafilmeket a Hagyományok Háza finanszírozásában az MTA BTK Zenetudományi Intézet munkatársai digitalizálták. A felvételek között egyfelől olyan – a néptáncosok számára közismert – településeken készült táncgyűjtések láthatók, mint pl. Bogyiszló, Méhkerék, Mohács vagy Tyukod; emellett számtalan, ez idáig ismeretlen település tánca is megtekinthető.

Tovább »
2018. február 16.

Virrasztás Kallós Zoltánért

Kallós Zoltánért a virrasztás február 16-án, helyi idő szerint 19 órától lesz Válaszúton, de ezen a napon 21 órától Budapesten, a Fonó Budai Zeneházban is szeretnénk tőle búcsút venni, hagyományos népzenész szokás szerint. Szeretettel várjuk mindazokat, akik szeretnék tiszteletüket tenni, és számítunk a zenészek részvételére, akik muzsikával is közreműködnek.

Kallós Zoltánt  február 17-én, helyi idő szerint 13 órakor helyezik végső nyugalomra a kolozsvári Házsongárdi temetőben.

Tovább »

Folytatódik előadás-sorozatunk a népi gyógyászatról a Hagyományok Házában, melynek a Népi Iparművészeti Múzeum Nyitott Műhelye ad helyet. Varga Anna ökológus-etnobiológus kutató 2018 február 22-én 17 órától Fáslegelők gyógyító kincsei címmel tart előadást a fáslegelők egy kevésbé, de talán egyre inkább ismertté váló egészségmegőrző kincséről.

Tovább »

Két érdekes előadással kezdjük a márciust, Művészet, hobbi, marketing előadás-sorozatunkban a kézműves foglalkozások hirdetése lesz a téma március 6-án, és ezen a napon vendégünk Reök Cecília is, aki az ökodesign rendszeréről beszél, és sok-sok magyar és külföldi példát hoz előadásában. Március 9-én családi tojásfestő programunkra várjuk mindazokat, aki velünk együtt szeretnének készülni a húsvétra, és egy hangulatos délutánon hagyományos tojásfestő technikákat szeretnének tanulni.

Tovább »
2018. február 15.

Közérdekű információ

Tájékoztatjuk közönségünket, hogy 2018 február 22. és március 8. között a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban (1011 Budapest, Fő utca 6.) található jegypénztárunk zárva tart.

Az online jegyvásárlás ebben az időszakban is elérhető.

Megértésüket köszönjük! 

Tovább »
2018. február 14.

Elhunyt Melis László

Életének 65. évében elhunyt Melis László Erkel Ferenc- díjas hegedűművész.

Számos kamara- és szólódarabot, valamint dalokat komponált, többek között a Magyar Állami Népi Együttes Örmény Legenda és a Veszett Világ című táncjátékainak zeneszerzője. Kiválóságát 1993-ban zeneszerzői nagydíjjal jutalmazták a San Remo-i filmfesztiválon, majd 1995-ben megkapta a filmkritikusok díját, ezt követően pedig neki ítélték a 2008-as Erkel Ferenc- díjat. 1981-től közel 20 játék- és kisjátékfilmhez írt, kísérőzenét és több mint 200 színházi és rádiójáték-zenét komponált. Az utóbbi években együttesben aktívan nem zenélt, azonban alkotói munkáját a legvégsőkig gyakorolta.

Nyugodjon békében!

Tovább »

Sajnálattal közöljük, hogy a Magyar Állami Népi Együttes zenekarának Kodály népzenéje című, február 14-én 19 órától tervezett koncertje a kolozsvári Tranzit Házban elmarad.

Megértésüket köszönjük!

Tovább »
2018. február 14.

Elhunyt Kallós Zoltán

Mély megrendüléssel tudatjuk, hogy Kallós Zoltán, a Nemzet Művésze címmel és a Magyar Corvin-lánccal kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas erdélyi magyar néprajzkutató, népzenegyűjtő 2018 február 14-én, 92 éves korában elhunyt. Kallós Zoltán végezte a magyar nyelvterületen a legnagyobb népzenei gyűjtést. Az erdélyi és magyarországi táncházmozgalom egyik életre hívója, népzenei és néptánc táborok szervezője. Nevelői hatása rendkívüli jelentőségű, mivel hosszú évek során fiatalok tömegeivel ismertette és szerettette meg a magyar népművészetet. 

Nyugodjon békében!

Tovább »

2018. március 3-4-én nagyecsedi cigány táncokkal várjuk az ínyenc táncokkal szívesen ismerkedőket . A néptáncgyakorlatot Balogh Katalin és Horváth József „Pákó” tartja.

Lehetőség van a tanfolyamon kívül, csak egy-egy hétvégére is jelentkezni.
Alkalmi részvételi díj: 15 000 Ft/fő/alkalom
Táncegyüttesek táncosainak 4 fő felett 50%-os csoportos kedvezményt adunk. Csoportos kedvezménnyel a részvételi díj: 7 500 Ft/fő/alkalom

Tovább »
2018. február 9.

100 A - Busómaszk

Galériánkban  „A” kategóriás alkotásokat mutatunk be, melyek egyedi, kiváló minőségű, művészeti értékű  munkák, gyökereik egyértelműen a népművészeti hagyományainkhoz köthetőek.

Tovább »
2018. február 8.

HHBK közgyűlés

Március 6-án tartja a baráti kör egyesület évi rendes közgyűlését  a Hagyományok Háza közösségi termében (1011 Bp. Apor Péter u. 2-4.).

Letölthető meghívó

A közgyűlés időpontja 17.00

A közgyűlést követően 19 órától tartjuk soron következő tánctanfolyami alkalmunkat.

Tovább »

A magyar néptáncművészet különleges eseményei közé tartoznak az évente megrendezésre kerülő versenyek, megméretések: legényes-, verbunk- és szólótáncversenyek, vagy akár a Népművészet Ifjú Mestere pályázat. A Magyar Állami Népi Együttes táncosai közül is jó néhányan vannak, akik ezeken a megmérettetéseken különböző elismerésekben részesültek. Mára az ő kedves táncaikból született meg az Aranyba táncolva műsor, amit február 16-án 15 és 19 órától mutatnak be a MOM Kulturális Központban.

Tovább »

2015. május 9-én, a IV. Táncház Napján rendezett gálán a Zeneakadémia nagytermében először adták át a Halmos Béla-vándordíjat és -emlékérmet a legendás népzenész és kutató emlékére. Egy arra méltó prímás Halmos Béla egykori hegedűjét veheti át minden évben vándordíjként a szakmai kuratórium döntése alapján, míg a Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület Halmos Béla-emlékérmet készíttetett és ítél oda a táncházak szervezésében kiemelkedő munkát végzett személynek.

Jelöltállítási határidő: 2018. március 20.

Tovább »
2018. február 6.

Idén is lesz Táncház Napja!

Május 5-én, az első táncház megrendezésének 46. évfordulóján ország-, világszerte ismét számos program várja majd mindazokat, akiket már magával ragadott a népzene, néptánc sodró világa és azokat is, akik csak most szeretnének belekóstolni. A központi rendezvényt ezúttal is a Liszt Ferenc téren, az első táncháznak helyet adó Írók boltja előtt rendezzük meg, ahol egész nap élőzenével kísért tánc- és énektanítás, gyermekprogramok, mesemondás és kézműves-foglalkozások várják az érdeklődőket. 

Tovább »

2018 február 2.

Bethlen Téri Színház

Fotó: Dusa Gábor

Tovább »

2018. február 2. – 2018. március 17.

Magyar Népi Iparművészeti Múzeum

Fotó: Turbéky Dénes

Tovább »

2018 február 1.

Fotó: Dusa Gábor

Tovább »

2018 január 10.

Fotó: Dusa Gábor

Tovább »

A következő zsűrialkalmunk Budapesten lesz hímes tojás, mézeskalács, gyertya; fonott és szőtt használati tárgyak;  nád és zsupszalma tető, kerítés (alapanyag: vessző, gyékény, csuhé, nád, szalma, sás); bőrművestárgyak; illetve népi játék (alapanyag: vessző, gyékény, csuhé, nád, szalma) szakágakban.

Leadási határidő: 2018. február 21.

Személyesen érdeklődhetnek Illés Vanda zsűriszervezőnél: (+36-1) 201-8734; 06-30/729-2196, illes.vanda@hagyomanyokhaza.hu
Helyszín: Hagyományok Háza, Népi Iparművészeti Osztály, 1011 Budapest, Szilágyi Dezső tér 6.

Tovább »

2018 február 13-án és 14-én 11 és 18 óra között a Nyitott Műhely mesterségbemutatókkal, szakmai tanácsokkal várja azokat a látogatókat, szakembereket, tanfolyami hallgatókat, pedagógusokat, designereket, akik szeretnék megismerni egy-egy mesterség magasfokú, nagy tapasztalattal rendelkező művelőit, népi iparművészeket, népi kézműves technikákat.

Tovább »

Megjelent a „Helyi hagyományok” sorozat legújabb, polgári népi játékokat és szokásokat bemutató kötete Szédeli borsó... címmel,  a Zoboralja CD Agócs Gergely  gyűjtései nyomán készült és két lemeznyi felvidéki magyar népzenét tartalmaz, Panek Kati - A nagyapaember könyve pedig egy nagyon érzelmes, örök érvényű életrajzi munka, amely az emberi kapcsolatokról, szeretetről, méltóságról szól. A kiadványok megrendelhetők webáruházunkon keresztül.

Tovább »

A kapolcsi FolkUdvar az a hely, ahol kiderül, miért izgalmas a népzene, a néptánc, a kézműves- és népmesehagyományunk. A hely, ahol tiszta szívvel énekelhetünk, ahol bárki megtapasztalhatja, milyen önfeledten lehet népzenére bulizni. A hely, ahol jobbnál jobb koncertek várják az érdeklődőket és ahol hajnalig szól a talpalávaló a házigazda zenekarainknak köszönhetően. Várjuk 5-6 fős házigazda zenekarok jelentkezését február 26-ig, hogy az idei fesztivál is teljes élményt nyújthasson.

Tovább »

Az Almárium sorozat újabb állomásaként, az egykori Gömör vármegye déli, dombos -lankás vidékén, a Szilicei fennsíkon élő magyar lakosság tánc és zenei hagyományát ismerheti meg a közönség  2018 február 10-én 19 órától a Fonó Budai Zeneházban.
Láthatjuk a környék híres pásztortáncát, megtudhatjuk honnan kapta a verbunk a „vasvári” nevet.  Vállalkozó kedvű férfiak, a bálban eljárhatják a vidék tréfás, „káplár” által irányított lakodalmi verbunkját.

Tovább »

Szülőföldünk Biharország címmel nyílt új kiállítás 2018 február 2-án 14 órakor a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban. A Bihari Népművészeti Egyesület 1993-ban alakult 16 településről 20 fővel. Mára már 31 településről 187 tagja van. Alkotóik 27-féle mesterséget művelnek, többek között csuhé-, gyékény-, szalma-, kosárfonók, fafaragók, gyöngyfűzők, nemezelők, gyerekjáték-készítők, fazekasok, bőrösök, hímzők, szövők, viselet- és szűrrátét-készítők tartják életben a mesterségeket. A kiállítson az ő munkáikat láthatja a közönség március 17-ig.

Tovább »

2017 december 19.

Fotó: Dusa Gábor

Tovább »

Kodály népzenéje című koncerttel indul turnéra Erdélybe a Magyar Állami Népi Együttes. A koncert Kodály szellemiségéből inspirált zenei barangolás téren és időn át, amely magában hordozza múltunk hagyatékát és jövőnk megmaradásának zálogát, megszólaltatva a Kárpát-medence különböző tájegységeinek zenéit, azok virtuóz hangszerjátékát, a néha szívet szorító, máskor felemelő, örömteli népdalait. A zenekar február 12. és 14. között Nagyváradon, Marosvásárhelyen és Kolozsváron nyolc alkalommal örvendezteti meg a közönséget.

Tovább »
2018. január 24.

HHBK tánctanfolyam

Felcsíki és moldvai táncok

2018 január 23.

1011 Budapest, Apor Péter u. 2-4.

Fotó: Nagy Viktória

Tovább »

A kézművesség, a hagyományos népi mesterségek kiemelt szerepet töltenek be a Hagyományok Háza életében, ezért egy kézműves nyereményjátékra hívjuk közönségünket. 

Válaszoljon helyesen tíz kézművességgel kapcsolatos kérdésünkre, és nyerje meg értékes kézműves ajándékcsomagunkat!

Tovább »

2017 november 22.

Fotó: Dusa Gábor

Tovább »

2017 október 18.

Fotó: Dusa Gábor

Tovább »

2017 szeptember 29.

Fotó: Dusa Gábor

Tovább »
2018. január 24.

Örökül kaptuk kiállítás

Lőrincz Aladárné, Lőrincz Etel és Kontár Veronika közös kiállítása

2018 január 19. - 2018 március 14.

Magyar Népi Iparművészeti Múzeum

(1011 Budapest, Fő u. 6.)

Fotó: Turbéky Dénes

Tovább »

Havonta egy alkalommal mesemondó estet szervezünk Népmesetanfolyamunk hallgatóinak önkéntes közreműködésével. Azokat a régi közösségi alkalmakat szeretnénk felidézni, ahol a falu jó szavú öregjei mesemondással szórakoztatták az összegyűlteket. Nyitva áll a kapu minden érdeklődő előtt, de szeretettel várjuk azokat is, akik nem csak hallgatni szeretnék a meséket, hanem maguk is bekapcsolódnának a mesemondásba.

Szeretettel várunk minden meseszerető érdeklődőt 2018 február 15-én 18:30-tól a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumba!

Tovább »

„A népmese mai élete”
Agócs Gergely: Pál István mesél
Könyvbemutató
Magyar Népi Iparművészeti Múzeum
2018. január 12., 16:00

Tovább »

20 évvel az Utolsó Óra után

Jubileumi gála a gyergyói zenészekkel
2017. december 6., 21:00
Fonó Budai Zeneház (1116 Budapest Sztregova u. 3.)

Tovább »

Havonta egy alkalommal mesemondó estet szervezünk Népmesetanfolyamunk hallgatóinak önkéntes közreműködésével. Azokat a régi közösségi alkalmakat szeretnénk felidézni, ahol a falu jó szavú öregjei mesemondással szórakoztatták az összegyűlteket. Nyitva áll a kapu minden érdeklődő előtt, de szeretettel várjuk azokat is, akik nem csak hallgatni szeretnék a meséket, hanem maguk is bekapcsolódnának a mesemondásba. A társaság sok szeretettel vár mindenkit január 18-án, csütörtökön este 18.30-tól 21.30-ig a Hagyományok Háza Nyitott Műhelyébe (1011 Budapest, Fő u. 6.).

Tovább »

A Hagyományok Háza és a Bethlen Téri Színház új koncepcióval folytatja a 2014-ben életre hívott előadás-sorozatot, amely ezúttal a színpadi néptáncművészet egy-egy mai kiemelkedő koreográfiáját és alkotóját állítja fókuszpontba. A művek bemutatása után egy felkért szakértő beszélget az alkotóval, elemzi a műveket, utalva az előzményekre, tánctörténeti párhuzamokra, ihlető forrásokra, természetesen a közönséget is bevonva. 2018. február 2-án 16 és 19 órától Fundák Kristóf Egység - Kétség és Metamorfózis című koreográfiáit láthatja a közönség a Bethlen Téri Színházban.

Tovább »

2018. január 20-21-én sárközi táncokkal várjuk az ínyenc táncokkal szívesen ismerkedőket . A néptáncgyakorlatot Taba Csaba és Fejér Erika tartja.

Lehetőség van a tanfolyamon kívül, csak egy-egy hétvégére is jelentkezni.
Alkalmi részvételi díj: 15 000 Ft/fő/alkalom
Táncegyüttesek táncosainak 4 fő felett 50%-os csoportos kedvezményt adunk. Csoportos kedvezménnyel a részvételi díj: 7 500 Ft/fő/alkalom

Tovább »

Ajánljuk induló kézműves tanfolyamainkat, szakköreinket mindazoknak, akik alkotó kikapcsolódásra vágynak, szeretnék elsajátítani egy-egy technika fortélyait, saját készítésű használati tárgyakat szeretnének, vagy akár csak elszakadnának néhány órára a rohanó világtól. Oktatóink szakmájuk kiválóságai, a korlátozott csoportlétszámnak köszönhetően minden résztvevőre egyéni figyelmet tudnak fordítani, így a sikerélmény sem marad el. Csuhétárgykészítő tanfolyamunkon készülhetnek játékok, szatyrok, ékszerek, a zöldvesszős kosárfonó szakkörön kosarak, dobozok, bőrműves szakkörünkön pedig a bugyrok, bukszák kapják a főszerepet.

Tovább »

Folytatódik előadás-sorozatunk a népi gyógyászatról a Hagyományok Házában, melynek a Népi Iparművészeti Múzeum Nyitott Műhelye ad helyet. Avar Ákos, mongol és arab szakos orientalista 2018. február 8-án 17 órától tart előadást A mongol népi orvoslás múltja és jelene címmel, bemutatva a különféle hagyományos gyógyítási technikákat, tradicionális gyógyszereket és ezek közül is különösen az állati eredetű alapanyagokból készült orvosságokat.

Tovább »
2018. január 11.

Farsang a Nyitott Műhelyben

A farsangi időszakot nem hiába nevezték az ördög ünnepének, hiszen e hol hosszabb, hol rövidebb időszakban szinte minden olyan dolog megtörténhetett, amely az év más szakában nem. Öltözhetett nő férfinak,  fiatal idősnek,, vagy busónak, tikverőzőnek, esetleg még medvének is. Szabad volt hangosan muzsikálni, énekelni, rengeteget táncolni, nevetni és udvarolni vagy épp szerelmet vallani. Nyitott Műhelyünkben 2018. január 21-én 10:30-tól  játékos vetélkedővel és dudaszóval űzzük el a telet, és egy busó is a vendégünk lesz.

Tovább »

2018-ban három éves fennállását ünnepli Nyitott Műhelyünk, ezért tevékenységéhez, küldetéséhez híven az ünneplés során is a kézművességé, a népművészeti technikáké a főszerep.

2018. január 27-én 14 órától megmutatjuk, hogyan társíthatók a különböző mesterségek, bőrfonással, szűrrátétkészítéssel és szövéssel is ismerkedhet az érdeklődő közönség.

Tovább »

A 2018 január 6-án bemutatott Újév-köszöntő műsorunkat január 12-én, péntek este 20:10-kor tűzte műsorra az M5 tévécsatorna. Várunk szeretettel mindenkit a képernyők elé!

Tovább »

A Hagyományok Háza gálaelőadása

Művészetek Palotája, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
2018. január 6.

Fotó: Dusa Gábor

Tovább »

A Magyar Népi Iparművészeti Múzeum legújabb kiállítása Lőrincz Aladárné, Lőrincz Etel és Kontár Veronika közös kiállítása. A kiállítás a szövést mint családi örökséget mutatja be, megelevenedik az anyáról lányára hagyományozódó a szakértelem és alkotó tevékenység.

A kiállítás megtekinthető 2018. március 14-ig, hétfőtől szombatig 10 és 18 óra között. Szeretettel várunk minden érdeklődőt a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumba (1011 Budapest, Fő utca 6.).

Tovább »

A Hagyományok Háza Baráti Kör tánctanfolyamával elsősorban az idősebb korosztály számára szeretnénk olyan táncalkalmat teremteni, ahol lehetőség van a táncházakban használható tudás elsajátítására, de kortól függetlenül mindenkit szeretettel várunk. 

A zenét Virágvölgyi Márta és tanítványai, valamint a Borfolk zenekar szolgáltatja.

Következő alkalom: február 6.

Tovább »

Időpontváltozás! A könyvbemutató 17:30 helyett 16 órakor kezdődik!

Pál István mesekincséről, a mesék összegyűjtésének körülményeiről, s magáról a Madách-díjas nógrádi pásztorról, a Népművészet Mestere díjjal kitüntetett „Pista bácsiról" hallhat az érdeklődő közönség 2018 január 12-én 16 órától a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum Nyitott Műhelyében. Agócs Gergely néprajzkutató, a Hagyományok Háza tudományos munkatársa új könyvét, a Pál István mesél. Egy nógrádi pásztorember mesekincse című kötetet mutatja be nekünk.

Tovább »

Aktuális hírek