Hagyományok Háza

 

Programok

Programkereső:

-tól -ig

Összes programunk

 

Hírarchívum   2017 · 2016 · 2015 · 2014 · 2013 · 2012 · 2011 · 2009 · 2008

A Hagyományok Háza pályázatot hirdet a Hagyományok Háza Főigazgatóság műszaki szakalkalmazott mb. üzemeltetési főosztályvezető munkakör betöltésére.
A pályázat benyújtásának határideje: 2017. augusztus 15.

Tovább »

Kedvenc népdalaid közül melyik az a pár sor, ami legjobban kifejezi számodra a nyár hangulatát? Mutasd meg melyik az, amitől azonnal elmosolyodsz? Amit önkéntelenül is hangosan énekelsz?

Küld el nekünk július 14-ig a fesztival@hagyomanyokhaza.hu címre, és a legjobbakat egyedi fesztivál pólóval, Hagyományok Háza ajándékcsomaggal díjazzuk.
A beküldött dalok közül a Hagyományok Háza által felkért 3 tagú zsűri a választja ki a díjazottakat.

Eredményhirdetés július 17.

Tovább »

A Hagyományok Háza pályázatot hirdet marketingmenedzser (2 fő) munkakör betöltésére.

A pályázat benyújtásának határideje: 2017. július 25.

Tovább »

Pályázhat minden, a klasszikus cigányzenei hagyományt művelő hegedűs, aki a verseny napjáig betöltötte a 16. életévét, de még nem múlt el 35. A versenyen minden prímásnak két versenyszámot kell előadnia, egy kötelezőt és egy szabadon választottat, egyenként 5-5 perc időtartamban.
A verseny fődíja: 1 000 000 Forint

Tovább »

A Magyar Állami Népi Együttes július 7-én Siófokon, a Belvárosi Zenei Estek keretében lép fel a Magyar rapszódia című produkciójával.

Az előadás a Magyar Állami Népi Együttes 2013. évi észak-amerikai turnéjára készült. A műsort a társulat az Amerikai Egyesült Államok és Kanada legfontosabb városaiban, koncerttermeiben és színházaiban mutatta be New Yorktól San Franciscóig, Torontótól Miamiig.

Tovább »

A Hagyományok Háza - Gazdasági Igazgatósága munkatársat keres ügyviteli alkalmazott-személyi asszisztens munkakör betöltésére.
A pályázat benyújtásának határideje: 2017. július 18.

Tovább »

Erdély legnagyobb összművészeti fesztiválja, a Double Rise ismét várja a napfelkelőket június 29. és július 2. között. A Hagyományok Háza Folkudvar este a műfaj legjobbjaival vár koncertekre, majd hajnalig tartó táncházra, nappal pedig a tánctanítás és kézműveskedés mellett folkkocsmaként is szolgál! Szalonna és bandája, a Tokos zenekar, Parno Graszt, Buda Folk Band, Üsztürü, Heveder, Tükrös zenekar, és zenész-énekes mesterek biztosítják a felejthetetlen hangulatot! Emellett népzenei mesterkurzussal is várjuk a zenészeket.

Tovább »

Július 7-én 14 órától Mikházán, a Csűrszínházban zárulnak a területi válogatók. 14 órától az Erdélyi régió néptáncos, népdalénekes, népzenész jelentkezőit láthatják. Vendégünk a nyárádszeredai Bekecs Néptáncegyüttes, a 2013-as Fölszállott a páva népzenei és néptánc tehetségkutató verseny közönségdíjas együttese.

A belépés ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Tovább »

Június 22-én, 19 órától a győri Nemzeti Színházban tekinthető meg a Magyar Állami Népi Együttes áprilisban bemutatott új produkciója, a Tánckánon - Hommage á Kodály Zoltán.
„Idén Kodályra emlékezünk; 2017-ben ugyan a halála évfordulóját ünnepeljük, de Kodály éltében-haltában géniusz volt, zenéje tehát mindenkor ünnep lehet, ahogy a Magyar Állami Népi Együttes friss műsora is alkalmas bárhol és bármikor a bemutatásra.” Péter Márta, Tánckritika

Tovább »

Június 23-án 13 órától Tatabányán, A Vértes Agorájában (2800 Tatabánya, Szent Borbála tér 1.) az Észak-dunántúli versenyzők mérettetik meg magukat, majd 16.45-től a város Fő terén vonulnak fel. Június 24-én 13 órától Budapesten, az MTVA székházában (1037 Budapest, Kunigunda útja 64.) a Közép-magyarországi régió néptáncos, népdalénekes, népzenész jelentkezői szerepelnek.

A belépés ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várunk! Bíztassuk őket minél többen!

Tovább »

A Hagyományok Háza születésének Lajtha László 125. évfordulója alkalmából ünnepi megemlékezést tart 2017. június 29-én, csütörtökön 17 órától, amely a zeneszerző, népzenegyűjtő emléktáblájának megkoszorúzásával veszi kezdetét (1056 Budapest, Váci utca 79.), innen közös zenés sétára indulunk Lajtha László Károlyi-kerti szobrához, a sétát a Tükrös Zenekar vezeti.

Tovább »

Habár tombol a nyár, a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban és Nyitott műhely régi épületében kellemes a hőmérséklet. Érdemes ellátogatni hozzánk a Múzeumok Éjszakáján 14 órától, amikor bútorfestő, fafaragó és csuhékészítő vár mindenkit, aki kézműveskedni szeretne. Emellett minden tapasztalni, tanulni vágyót várunk a Művészet, hobbi, marketing júliusi előadásán és a MintaKincstár- Népművészeti mintakicsünket feldolgozó kurzusunkon, amit Sevella Zsuzsanna fejlesztőpedagógus és játékkészítő tart július 27-28-án.

Tovább »

Június 17-én vette kezdetét a Kapolcska Összművészeti Tábor és Minifesztivál. A program keretében valósul meg a Hagyományok Háza tehetséggondozó tábora is, ahol 25, a Fölszállott a páva televíziós tehetségkutató vetélkedőből megismert tálentum gyarapítja tudását egykori felkészítő mestereivel - Salamon Bea, Juhász Erika, Kaszai Lili és Fundák Kristóf. A táborban a népi zenészek, énekesek és táncosok külön-külön készülnek, majd közösen is begyakorolják a tanultakat, hogy a Tábor Gálán előadják a közös produkciót.

Tovább »

Aki el akarja kerülni a sorban állást, látogasson el hozzánk a 1011 Budapest, Fő utca 6. szám alá. A karszalagok elővételben megvásárolhatók a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum pénztárában hétfőtől szombatig 10 és 18 óra között.

Vásárlásával a Hagyományok Háza tevékenységét is támogatja.

Köszönjük!

Tovább »

Június 16-án 20 órától a 22. Duna Karnevál Gáláján romantikus – klasszikus látványos tánckoncertet láthatnak. A Magyar Állami Népi Együttes mellett fellép a Duna Művészegyüttes, a Bartina Táncegyüttes, Szekszárd és a Bem Táncegyüttes Katasztrófavédelem Központi Zenekara. A műsor zenei szerkesztője Pál István “Szalonna”. Az előadás a tánc nyelvén idézi meg a Monarchia évtizedeit, a korabeli arisztokrácia báltermeinek hangulatától a falusi nép archaikus tánc-, és zenei hagyományáig jelenít meg lírai és dinamikus táncképeket a Margitszigeti Színpad mesés környezetében.

 

Tovább »

Június 18-án Keszthelyen, a Balaton Kongresszusi Központ és Színházban (8360 Keszthely, Fő tér 3.) folytatódnak a Fölszállott a páva területi válogatói. 13 órától a Dél-dunántúli régió néptáncos, népdalénekes, és népzenész jelentkezőit tekinthetik meg.

A belépés ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Tovább »

Havi egy alkalommal felnőtteknek szóló mesemondó estet szervezünk Népmese tanfolyamunk hallgatóinak önkéntes közreműködésével. Azokat a régi közösségi alkalmakat szeretnénk felidézni, ahol a falu jó szavú öregjei mesemondással szórakoztatták az összegyűlteket. Nyitva áll a kapu minden érdeklődő előtt, de szeretettel várjuk azokat is, akik nem csak hallgatni szeretnék a meséket, hanem maguk is bekapcsolódnának a mesemondásba. Itt a mesélő nem a színpadon álló művész, a mese nem egy megírt mű! A mese együtt élt a közösséggel.
Helyszín: Nyitott Műhely, 1011 Budapest, Fő utca 6.
Időpont: június 15., 18:30

Tovább »

A Hagyományok Háza gálaműsora Szállnak a pávák címmel tekinthető meg június 19-én 19 órától a nagyváradi Szent László Napokon.
A Magyar Állami Népi Együttes és vendégeinek előadása szellemiségében és tematikájában kapcsolódik mind a magyarországi Kodály-évhez, mind Szent László királyunk ünnepéhez. Jellemzően olyan tájegységek, falvak zenéi, dalai és táncai közül választottunk, ahol Kodály Zoltán gyűjtött és műveihez inspirációt nyert, így Székelyföldről, Bukovinából vagy éppen a palóc vidékről.
Ennek a szellemiségnek jegyében invitáltuk meg előadásunkba a Fölszállott a páva televíziós műsorsorozat ifjú tehetségeit. Generációk találkozásaként köszönthetjük a színpadon a szilágysági hagyományőrzőket az „átadás misztériumának” örök tanúiként. Hallhatjuk Kubinyi Júliát, a hazai népdaléneklés kiválóságát.

Tovább »
2017. június 12.

Naplegenda a Müpában

A Müpában látható június 21-én 19 órától a Magyar Állami Népi Együttes Naplegenda című  előadása a Nemzeti Táncszínház szervezésében.
A Magyar Állami Népi Együttes alkotóinak régi álma valósult meg, amikor Nikola Parov friss hangzású, dinamikus, ősi motívumokat görgető populáris zenéjével találkoztak. A zeneszerző különleges, szaxofont, dobot és rézfúvósokat is felvonultató etno-zenéje mellé, a magyar néptánc legdinamikusabb, legerőteljesebb mozdulatait, valóságos táncvihart állítottak színpadra.

Tovább »

"Ahány ház, annyi szokás" rajzpályázatunk nyertesei jártak nálunk, hogy átvegyék az első helyezetteknek szóló oklevelet, emellett részt vettek jutalom múzeumpedagógiai foglalkozásunkon is. Továbbra is várjuk gyerekcsoportok jelentkezését foglalkozásainkra és nyári kézműves alkotóhetünkre, ahol a résztvevők kipróbálhatják a szövést, fafaragást, nemezelést, növényi festést, bőrművességet és csuhézást. Július végén Sevella Zsuzsanna fejlesztőpedagógussal rajztanároknak és pedagógusoknak szóló két napos kurzussal készülünk népművészeti mintakincsünk témában. A részletekről érdeklődjön a farkas.reka@hagyomanyokhaza.hu címen.

Tovább »

Június 11-én 14 órától Hajdúböszörményben, a Sillye Gábor Művelődési Központ és Közösségi Házban (Hajdúböszörmény, Bocskai tér 4.) drukkolhatunk az új versenyzőknek. A versenyprogramban a Fölszállott a páva 2017 Észak-magyarországi régió néptáncos, népdalénekes, népzenész jelentkezői szerepelnek.
A belépés ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Tovább »
2017. június 7.

Nyitott Műhely nyár

Június 13-án kedden 10 órától ismét szeretettel várjuk azokat az érdeklődőket, akiknek szüksége van tanácsokra, újabb ötletekre a kézműves termékeinek értékesítésében. Művészet, hobbi, marketing előadássorozatunk következő előadásban az internetes aukciós oldalakat elemezzük ki Várőri Adrienn segítségével.

Tovább »

Munkatársat keresünk a Hagyományok Háza Magyar Népi Iparművészeti Múzeum múzeumpedagógiai feladatainak, valamint az állandó és időszakos kiállítások közönségkapcsolati feladatainak ellátására. Az osztály szakmai munkája megvalósításának érdekében szervezési, adminisztratív és koordinációs feladatok elvégzésére,  új kiállítások létrehozására és az ahhoz kapcsolódó szakmai feladatok ellátására.

A pályázat benyújtásának határideje: 2017. július 10.

Tovább »

A félév utolsó tánctanfolyami alkalmára június 13-án, kedden 6 órakor kerül sor a Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület szervezésében.

Táncot tanítanak Lőrincz Beáta és Varga Zoltán, muzsikálnak Virágvölgyi Márta és tanítványai.

Tovább »
2017. június 7.

Elhunyt Szitnyai Jenő

Életének 71. évében rövid betegség után elhunyt Szitnyai Jenő, a közszolgálati újságírás meghatározó személyisége, a Hagyományok Háza Baráti Köre elnökségi tagja. Pályáját a Pest megyei Hírlapnál kezdte, majd a Magyar Rádió munkatársa lett. Petres István oldalán megalapítója a hazai újságírás első szolgáltató rovatának, majd a több mint három évtizede hallható Napközben műsornak és a Balaton rádiónak.
A Szent Jupát, később a Kopár és az Equator földkerülő expedíciók egyik értelmi szerzője, a magyar óceáni vitorlázás krónikása. Emellett a vidék mindennapjai foglalkoztatják, riportösszeállításai, helyszíni élő adásai műfajteremtőnek számítottak a rádióban. Meghatározó fordulat pályafutásában 2002-től, amikor elvállalja a Duna Tv Határon túli Szerkesztőségének vezetését, majd a következő években további, vidéket szolgáló televíziós vállalkozás alapítója, főszerkesztője, számos intézmény, szervezet médiaszakértője.
Munkásságát több mint száz dokumentumfilm, filmsorozat őrzi, közülük is kiemelkednek a zarándokutakat megörökítő riportjai, horvát nemzetiségi produkciói, a Virágzó Magyarország sorozata.
Számos szakmai és közéleti elismerése között 1991-ben megkapta a Petőfi Sándor Sajtószabadság Díjat, 2003-ban pedig a Köztársasági Érdemrend Kiskeresztjét.

Nyugodjék békében!

Tovább »

Büszkék vagyunk a Magyar Állami Népi Együttes táncosaira, akik az együttesi elfoglaltság mellett amatőr táncegyütteseket vezetnek, tanítanak, koreografálnak és mindezt szép szakmai sikerekkel. A május 26-28. között megrendezett 24. Szolnoki Országos Néptáncfesztiválon Lévay Andrea és Ágfalvi György koreográfusi II. helyezést kapott a Szeged Táncegyüttesnek készített Disztópia című koreográfiáért, valamint ugyanezért a műért a ,,legderűsebb percekért” a Duna Művészeti Társaság alkotói különdíját is megkapták. Ifj. Zsuráfszky Zoltán az Erkel Ferenc Néptáncegyüttes a Hét szilvafa árnyékában című művében nyújtott teljesítményéért kapott táncos szólista díjat.
Sok szeretettel gratulálunk!

Tovább »

Indulnak a 2017-es Fölszállott a páva tehetségkutató területi válogatói. Június 9-én fél 11-től Szarvason, a Cervinus Teátrumban drukkolhatunk az új versenyzőknek. A versenyprogramban a Fölszállott a páva 2017 Dél-alföldi régió néptáncos, népdalénekes, népzenész jelentkezői szerepelnek.

A belépés ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Tovább »
2017. június 5.

Múzeumok éjszakája 2017

A Magyar Népi Iparművészeti Múzeum és Nyitott Műhely 2017-ben is változatos, a néphagyományhoz kötődő programokkal készül a Múzeumok éjszakájára. Június 24-én egy kisebb kiállítás keretében megtekinthetők a Tojásfestő tanfolyamon végzett hallgatók munkái, kézműves foglalkozásokat tart Ament Éva bútorfestő, Alexa László fafaragó és Klenczer Erzsébet csuhékészítő. Ismét lesz divatbemutató és hozzá kapcsolódó beszélgetések: a Magyar Állami Népi Együttes jelmezeiből válogatunk Szűcs Edit jelmeztervezővel, és egy tehetséges fiatal szövő, Petrovics Nikolett is bemutatkozik saját készítésű ruháival. Több szakmai témájú előadással is készülünk: Vörösváry Ferenc a habán kerámiaművészetről beszél, az est során vendégünk lesz Sebő Ferenc, a Tiszta Forrás Zenekar, a Somos Zenekar és Benkő Róbert nagybőgős. Különleges egyedi alkalom, hogy a látogatók szakmai vezetéssel bepillanthatnak a múzeum raktárába is.

Tovább »

Gregorián- és népénekes mise Szent István tiszteletére, Halmos Béla emlékére a Szent István - bazilikában, nemzeti ereklyénk, a Szent Jobb megtalálásának ünnepnapján, a Hagyományok Háza és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem szervezésében 2017. május 30-án.

Fotó: Dusa Gábor

Tovább »
2017. május 31.

Bartók kivirágzott fái

Június 2. és 5. között huszonnegyedik alkalommal telik meg koncertekkel, irodalmi és művészeti előadásokkal Őriszentpéter a Virágzás napjain. A pünkösdi fesztiválünnepen június 4-én 11 órától a Pajtaszínházban megtekinthető a Hagyományok Háza és a Magyar Állami Népi Együttes közös produkciója is Bartók kivirágzott fái címmel. Fellép többek között a MÁNE művészeti vezetője Pál István Szalonna és bandája, valamint Kelemen Barnabás Kossuth-díjas hegedűművész. A műsort szerkesztette: Kelemen László.

Tovább »

A XXIV. Szolnoki Országos Néptáncfesztiválon a bemutatott produkciók alapján a zsűri – melynek elnöke Mihályi Gábor, a Magyar Állami Népi Együttes vezetője volt - a Tisza Táncegyüttesnek ítélte oda a Hagyományok Háza különdíját. A díjazott a 2017/18-as évadban a Hagyományok Háza szervezésében a MOM Művelődési Központban léphet fel a Magyar Állami Népi Együttessel közös esten.


Szívből gratulálunk!

Tovább »

2017. június 6-án, 13-án és 27-én 20 órától a Duna Palotában látható a Magyar Állami Népi Együttes: Magyar Rapszódia című előadása.

Az előadás a Magyar Állami Népi Együttes 2013. évi észak-amerikai turnéjára készült. A műsort a társulat az Amerikai Egyesült Államok és Kanada legfontosabb városaiban, koncerttermeiben és színházaiban mutatta be New Yorktól San Franciscóig, Torontótól Miamiig.

„A műsor, melyet az együttes világhírű zenekara kísért, bámulatos ízelítőt adott a nézőknek a sokszínű magyar kultúrából…” Las Vegas Tribune

Tovább »

Hangulatfotók a május 13-ai VI. Táncház Napjáról.
Fotók: Antal Alice, Hont Angéla, Kiss Ferenc, Szeles János, Turbéky Dénes és a Hagyományok Háza munkatársai

Tovább »

2017. május 13-án zenészeink egész nap húzták a talpalávalót, énekeseinktől pedig gyönyörű dalokat tanulhattak a VI. Táncház Napján.

Fotó: Antal Alice, Hont Angéla, Kis Ferenc, Szeles János, Turbéky Dénes és a Hagyományok Háza munkatársai

Tovább »

Balatonfüred Önkormányzata és a Hagyományok Háza a 2017-es Anna-bál kísérő rendezvényeként prímásversenyt hirdet azon klasszikus cigányzenei hagyományt művelő hegedűsök számára,  akik a verseny napjáig betöltötték a 16. életévüket, de még nem múltak el 35 évesek.

A verseny fődíja: 1 000 000 Forint
Jelentkezési határidő: 2017. július 3., éjfél

Tovább »

2017. május 22-én, hétfőn rendeztük meg a vetélkedőt lezáró döntőt a Hagyományok Házában melyre az ország különböző vidékeiről érkeztek gyerekek. Az egész éves vetélkedőn résztvevő 200 diák közül a legjobb eredményt elért 40 versenyző kapott meghívást a döntőre, ahol 3 helyszínen, forgó rendszerben került sor a személyes megmérettetésre.
1. helyezést ért el, így ingyenes jutalomtáborozásban részesül: Orosz Lora, Kepes Rozália, Szigeti Anna, Nagy Róza Fruzsina, Czibolya Jázmin, Domonkos Dóra, Kovács Ágota Csenge, Gyökér Luca, Görög Júlia, Dániel Emese, Dudás Laura, Püspöki Bianka, Oláh Lilla Borbála, Laczkó Melinda, Varga Ádám
2. helyezést ért el: Szita Martin, Csordás Luca, Györfy-Szalay Zsófia, Hadi Mátyás, Molnár Fanni, Medveczki Adrián, Varga Anna, Tóth Emese, Kecskeméti Blanka
3. helyezést ért el: Lendvay Lilla, Magyar Donatella, Kuczora Gréta, Varga Sándor, Földházi Bálint, Pete Liliána, Kecskés Barnabás, Kovács Eszter, Sebők Bence, Nagy Barnabás Máté, Tatár Máté, Sztankó Márton, Lasszer Réka, Fülöp Fanni, Budai Emese, Kovács Barnabás
Garabonciás diákok közül jutalomtáborozást nyert Lukóczki Anna, Teremi Anna, Dudás Barnabás, Kurják Márk, Pintér Vajk.

Szívből gratulálunk nekik!

Tovább »

A Hagyományok Háza előadássorozatának keretein belül május 26-án 17 órától ezúttal Benedek Katalin népmese kutatót köszöntjük 70. születésnapja alkalmából. Az MTA BTK Néprajztudományi Intézetének munkatársa előtt egy igazán mesés programmal tisztelgünk. Raffai Judit vajdasági mesekutató beszélget az ünnepelttel többek között a mesehallgatói szerepről és a mesemondó viszonyáról, majd Fábián Éva bukovinai székely mesemondó gyönyörködtet minket a magával hozott meséiben.

Tovább »

Május 27-én zárul  az „Útravaló” – a néphagyomány hiteles módszertana az óvodában 60 órás akkreditált képzésünk, melynek célja az óvodai hagyományőrzés modern pedagógiai irányzatokkal is összeegyeztethető módszertanának átadása, ami egyúttal a pedagógus portfólióban is felhasználható hasznos és releváns tudást nyújt. Ezúttal Szerényi Andrea és Sándor Ildikó tart foglalkozást a néphagyomány felhasználásának módszereiről.
A képzést elsősorban óvodapedagógusoknak ajánljuk.
Tanfolyamon kívül az egyes hétvégék alkalmanként is látogathatóak.
Részvételi díj: 15 000 Ft.

Tovább »

A Hagyományok Háza – együttműködve a Liszt Ferenc Zeneakadémia Népzene és Egyházzene Tanszékeivel és a budapesti Szent István-bazilika gregorián énekes iskolájával – a maga nemében egyedülálló ünnepélyes misét szervez május 30-án 18.00 órai kezdettel, a Szent István - bazilikában. A mise keretében kétféle évszázados egyházzenei hagyomány, a gregorián és az egyházi népének egymást kiegészítve hangzik fel. A szentmisét Szent István tiszteletére és Halmos Béla emlékére ajánlják fel, aki nemcsak a táncházmozgalom egyik „atyja”, hanem a Hagyományok Házában működő Táncház Archívum alapító vezetőjeként már az 1990-es évek elején kezdeményezte a Szent István tiszteletére bemutatandó gregorián tételeket és az archív felvételek szerint énekelt egyházi népénekeket tartalmazó „folkmise” megszervezését.

Várunk mindenkit szeretettel!

Tovább »

A 24. Szolnoki Országos Néptáncfesztivál 2017. május 26. és 28. között az Aba-Novák Kulturális Központban várja a folklór rajongókat és a versenyzőket. A három napos szolnoki fesztivál a magyar néptáncművészet egyik legjelentősebb seregszemléje, mely folyamán a néptánc hagyományok mellett más népművészeti hagyományaink is előtérbe kerülnek. Az esemény az ország legnagyobb múltra visszatekintő, két évente megrendezésre kerülő amatőr néptáncversenye, az idei zsűri elnöke Mihályi Gábor, a Magyar Állami Népi Együttes vezetője.

Tovább »

Zenei mesterfokú végzettséggel és magasfokú népzeneelméleti ismeretekkel rendelkező munkatársat keres a Folklórdokumentációs Fejlesztési Osztály. 

A pályázat benyújtásának határideje: 2017. június 9.

Tovább »

2017. május 12.

Magyarság Háza

Fotó: Hont Angéla

Tovább »

2017-ben is nagy sikernek örvendett a Táncház Napja. Május 13-án és az azt megelőző napokban több mint 25 helyszínen emlékeztek meg az első budapesti táncházról, a táncházmozgalom „születésnapjáról”, és bizonyították, hogy a mozgalom 45 éve nő, erősödik és fejlődik. A Liszt Ferenc térre idén is több mint ezren látogattak el – a finoman szólva változékony időjárás ellenére. Délelőtt 10 órától este 7-ig tanulhattak táncokat Rábaköztől Szilágyságon át Moldváig kicsik és nagyok, kezdők és haladók, magyarok és turisták. A gyerekeket élőszavas mesemondás is várta, akinek elfáradt a lába, ügyeskedhetett a kezével: készültek is szép számmal a rongybabák, hímes mézeskalácsok, bőr és gyöngy ékszerek. A játékok és élőszavas mesemondás várta. Este pedig a program zárásaképp gyönyörű gálakoncertet hallgathattunk meg a Zeneakadémia nagytermében.
Hála és köszönet minden helyszínen a szervezőnek, táncosnak, muzsikusnak, kézművesnek, mesemondónak, foglalkozás-vezetőnek az áldozatos munkáért! A táncháznapi programok fotói és videói folyamatosan kerülnek föl a Táncház Napja oldalára, illetve a Hagyomány.Éld bele magad Facebook-oldalra. Érdemes vissza- visszalátogatni!

Tovább »

Május 19-én 15 órától Dél-után bérleteseink, 19 órától Táncról táncra szabadbérleteseink tekinthetik meg az Apám ablakából az ég című előadást a MOM Kulturális Központban.
„A Magyar Állami Népi Együttes tánckara és zenekara, valamint a Szabó Balázs Bandája közreműködésével létrehozott alkotás cseppet sem tekinthető hétköznapinak. Aki ismeri Szabó Balázs munkáit, az előre sejthette, hogy valami szokatlanul egyedit láthat majd, tele játékossággal, szenvedéllyel, könnyedséggel és precizitással.” (diakszemmel.hu)

Tovább »

2017. május 20-án, szombaton 11 órakor avatják Martin György emléktábláját a Károly körút 20. alatt, barátai, pályatársai, valamint özvegye jelenlétében. Az ünnepség védnöke özv. Martin Györgyné Borbély Jolán. Az emléktábla Nagy Benedek szobrászművész alkotása. Beszédet mond a barátok nevében Andrásfalvy Bertalan, a tanítványok nevében Pávai István.

Tovább »

A Népművészeti Egyesületek Szövetsége tárgyalkotó pályázatot hirdetett a Reformáció 500 éves évfordulója tiszteletére, melyhez az egész ország kézművestársadalmát megszólította. A pályázaton megszülető alkotásokat 7 régióban, azt követően egy országos nagy kiállításon tárja a nagyközönség elé. A program kettős céllal valósul meg: egyrészt új alkotások készítésére buzdítják az alkotókat, ezáltal is tisztelegve a Reformáció Emlékév előtt, másrészt cél, hogy a szakrális tárgyak korunk igényének megfelelően magas színvonallal megújuljanak. Különös figyelmet kapnak a csoportos együtt gondolkodásból fakadó alkotások. A Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban május 25-én nyíló tárlaton számos kézműves mesterség képviselteti magát.

Tovább »

Nagy szeretettel gratulálunk Kallós Zoltán néprajzkutató, népzenegyűjtőnek, aki idén a Kossuth Nagydíj mellett elnyerte az Europa Nostra-díjat és a közönségdíjat is. A díj a kulturális örökségvédelem terén legjelentősebb elismerésnek számít az Európai Unióban. A díjra Európa-szerte 39 országból – civil szervezetektől és egyéni jelölések alapján – 202 jelölés érkezett, amelyek közül egy független, szakértőkből álló bírálóbizottság választotta ki a 29 nyerteseket. A nyertesek névsora ITT olvasható.

Tovább »

Május 13-án, a Táncház Napja zárókoncertjén, a Zeneakadémián idén is átadták a Halmos Béla-díjakat.

A Halmos Béla-vándordíjat az öt tagú kuratórium (Árendás Péter - LFZE Népzene tanszék, Liber Endre - Hangvető Kiadó, Pál István Szalonna - Hagyományok Háza, Szűcs Sándor - Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület, Virágvölgyi Márta - Táncház Egyesület) a jelöltek közül 2017-ben Nyitrai Tamásnak, a Magyar Állami Népi Együttes prímásának ítélte oda. A Halmos Béla-emlékérmet a kuratórium (a Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület elnökségi tagjai - Lőrincz Beáta, Nagy János Nándor, Szitnyai Jenő, Varga Zoltán, Victor Máté, valamint Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója) 2017-ben dr. Simoncsics Jánosnak, a Szegedi Nemzetközi Néptáncfesztivál igazgatójának ítélte.

Szívből gratulálunk az elismeréshez!

Tovább »

A XX. Országos Fazekaspályázat anyagából rendezett kiállítás 2017. május 26-án 14 órakor nyílik meg Körmenden a Batthyány Kastélyban. A jubileumi pályázat témája a folyadékkészítő, -tároló, -tálaló, -kínáló edények volt, mely az ország minden részéből alkotásra indította a fazekasokat. A magas színvonalú pályázati anyag augusztus 22-ig látható Körmenden, majd decembertől a díjazott alkotások Budapesten a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban tekinthetők meg. Első ízben kerül kiosztásra a"FolkTrend" Díj, melyet V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium Környezetügyért, Agrárfejlesztésért és Hungarikumokért felelős államtitkára ad át.

Tovább »

A Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület kezdeményezése, hogy a Táncház Napján minden esztendőben „világüzenet” hangozzon el a táncházmozgalom alapítóitól, a népzene és néptánc, a Kárpát-medencei magyar kultúra megőrzésének legjelesebb személyiségeitől. 2014-ben Sebő Ferenc nyitotta meg a sort, azóta Timár Sándor Kossuth-díjas koreográfus, táncpedagógus, a Nemzet Művésze, Novák Ferenc Kossuth- és Erkel-díjas koreográfus-rendező, a Nemzet Művésze és Kallós Zoltán kétszeres Kossuth-díjas erdélyi magyar néprajzkutató, népzenegyűjtő a Nemzet Művésze osztotta meg velünk gondolatait a táncházmozgalom jövőjéről. 2017-ben Borbély Jolán néprajzkutatót kérdeztük, mit üzen a táncházmozgalom mai tagjainak. Táncháznapi rendezvényeink szerte a Kárpát-medencében és a nagyvilágban e gondolatok jegyében zajlanak május 13-án.

Tovább »

Május 16-án, kedden zár az Erdélyi gránátalmák kiállítás a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban. A tárlat célja a Gránátalma Egyesület és az általuk folytatott úri hímzés- tevékenység megismertetése. Az egyesület által készített hímzéseket bemutató tárlat és találkozó alkalmat ad arra is, hogy a varróasszonyok munkáját megismerhessék azok is, akik a kézműves termékek forgalmazásával foglalkoznak.

A kiállítás megtekinthető hétfőtől szombatig 10–18 óra között.

Tovább »

Május 13-án várunk mindenkit szeretettel egész nap Budapesten, a Liszt Ferenc téren, Jászberényben, Tatabányán, Komlón, Kézdivásárhelyen és sok más helyen határon innen és túl!
A Liszt Ferenc téren délelőtt 10-től este 7 óráig énektanítás, mesesarok, gyermekjátékok, múltidéző beszélgetés Martin György munkásságáról, kézműves-foglalkozás, tánc, tánc és tánc várja az érdeklődőket.
Szóljon ez a nap a néptáncról, népzenéről kicsiknek és nagyoknak határokon innen és túl!

Tovább »

2017. május 12-én, pénteken 16:30-tól a Nyitott Műhelybe szeretettel várjuk mindazokat, akik szívesen felelevenítenék a rétesnyújtás tudományát, és örömmel vesznek részt egy kellemes hangulatú programon, ahol ismerkedhetnek a viseletöltöztetéssel, hagyománytörténettel és tánccal is. A Rákospalotai Örökség Egyesület tagjai látogatnak el hozzánk, hogy bemutatkozzanak és megmutassák mit tanultak nagyszüleiktől.

Tovább »

Az MTVA és a Hagyományok Háza közös népzenei és néptáncos tehetségkutató vetélkedőjének idei évadára eddig jelentkezők közel azonos számban regisztráltak az énekes szólista és énekegyüttes és a hangszeres szólista, zenekar és hangszeregyüttes kategóriába, de szép számmal jelentkeztek néptáncegyüttesek, táncospárok és táncos szólisták is. A jelentkezések háromnegyede Magyarországról érkezett, a határon túli jelentkezők közül pedig a legtöbben, Erdélyből adták le a nevezésüket.
Többen jelezték hogy még nem véglegesítették regisztrációjukat, illetve azok számára, akik csak most döntötték el részvételi szándékukat: a jelentkezési határidőt május 17-ére módosítottuk.

Tovább »
2017. május 10.

Az elmúlt évek sikere után immáron harmadjára rendezik meg a Székely Fesztivált május 12 és 14 között a Millenárison. A gasztrokulturális majális célja bemutatni az anyaországban élők számára a mai Székelyföldet, minden értékével együtt. A rendezvény megnyitóján május 12-én reggel 8 órakor Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója is részt vesz.

Tovább »

Sárdi János, kékfestő, 1920. június 3-án született Mohácson. Nagyszülei jómódú földművesek voltak. Nagyanyja javaslatára választotta a kékfestő mesterséget. Inas éveit Auth Rezső bólyi kékfestő mesternél töltötte. Segédévei során Budapesten a kékfestő, kelmefestő és vegytisztító és fonalfestő mesterségeket is kitanulta. 1947-ben tett mestervizsgát, majd a következő évben iparengedélyt is szerzett és létrehozta a ma is működő műhelyét Nagynyárádon. 1979-ben megkapta a Kiváló Kisiparos kitüntetés arany fokozatát, 1985-ben elnyerte a Népi Iparművész címet, 1988-ban a Népművészet Mestere lett. 1994-ben a Baranya Megyei Közgyűlés művészeti díjjal tüntette ki, 2015-ben a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést vehette át.

Nyugodjék békében!

Tovább »

A Hagyományok Háza és a Kalotaszeg NTE Egyesület a Méra World Music fesztivál 2017-es kiadásának keretében meghirdeti az I. Kalotaszegi Prímásversenyt. Pályázhat minden, a táncházmozgalomban tevékenykedő, illetve az autentikus erdélyi népzenei hagyományt ápoló hegedűs, aki a verseny napjáig betöltötte a 16., de még nem töltötte be a 35. életévét.

Jelentkezési határidő: 2017. június 26., éjfél

Tovább »

Hogy mondják Ugandában, hogy táncház? Merthogy ott is van - a magyar mintára létrehozott - táncház. Mint ahogy Udmurtföldtől Japánig még a világ számos pontján. A táncház-módszer, egy egyedülálló magyar szellemi termék sikeres exportjáról tart nemzetközi konferenciát a Hagyományok Háza. Délelőtt megtudhatjuk, milyen egy norvég táncház, milyen táncokat járnak egy japán táncházban vagy hogy került Ugandába a magyar táncház-módszer, délután pedig ki is próbálhatjuk magunkat a lengyel, a szlovák és a svéd táncokban. A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Tovább »

Májusban indul hat alkalomból álló bőrműves szakkörünk, ahol a bőrművesség alapjaival lehet ismerkedni. A szakkörre kezdő és haladó bőrösök is jelentkezhetnek. Témák: fonott és lapos fűzéssel díszített karkötők; zsinórozás, domborítás; egyszerű szabású bőrzacskó és pénztárca készítése rátét mintával; eldolgozási technikák, végződések kidolgozása (fonott zsinór, sodrott zsinór, vágott gömbölyített zsinór, pillangók készítése, felhelyezése).

Helyszín: Hagyományok Háza - Kézműves Műhely – Apor Péter utca 4.

Tovább »

Május 4-én Nyíregyházán, a Váci Mihály Kulturális Központban lép fel a Magyar Állami Népi Együttes Megidézett Kárpátalja című produkciójával.

A Megidézett Kárpátalja - Hágókon innen és túl című előadás a magyar színpadi néptáncművészet történetében először mutatja be egy antológia keretében a Keleti-Kárpátokban és annak előterében, Kárpátalján élő népek: magyarok, ukránok, ruszinok, huculok, románok, cigányok, zsidók, sokszínű és gazdag tradicionális kultúráját. Felmutatva mindazt, ami e népek hagyományaiban közös és mindazt, ami nemzeti sajátosság.

Tovább »

Immár hagyományosan a Táncház Napját a Halmos Béla-vándordíj és emlékérem átadásával egybekötött népzenei koncerttel zárjuk a Zeneakadémián. A táncházmozgalom 45. évfordulóján, a Kodály-év jegyében szerkesztett műsoron a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszék tanárai, már végzett hallgatói, a Magyar Állami Népi Együttes zenészei, valamint Horsa István, a Halmos Béla vándorhegedű tavalyi nyertese lépnek fel egy közös koncerten.

Tovább »

2017. május 9-10. között Beregszászon mutatkozik be intézményünk a Hagyományok Háza Napok keretében. A kétnapos rendezvényen több helyszínen előadásokkal, moderált beszélgetésekkel, tánc- és zenetanulással, módszertani workshoppal, folkkocsmával várjuk az érdeklődőket, kicsiket és nagyokat egyaránt.

Tovább »

A májusi hónapban a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum utolsó nagyobb tárgyfelajánlása tiszteletére az egy évvel ezelőtt elhunyt, Beszprémy Józsefné egyik legszebb, Nyugat-dunántúli, horvátkimlei mintájú hímzését választottuk ki.

Tovább »

Mesterek és tanítványok sorozat - Navratil Andrea koncertje mezőségi mestereivel és tanítványaival április 29-én a Fonóba.

Fotó: Antal Alice

Tovább »

2017. június 9-11. között Hatvanban rendezik meg a Hetedhét Hatvan Népmesefesztivált. A program célja, hogy népszerűsítse a magyar népmesék és az élőszavas mesemondás csodálatos világát. A nem csak gyermekeket megszólító program minden eleme az ősidők óta létező és folyamatosan formálódó szövegfolklórból táplálkozik. A fesztiválon fellépő kiváló előadóművészek, illetve közreműködők biztosítják, hogy az egész napos aktív, mozgással, alkotással teli programról mindenki kiváló élményekkel térjen haza.

Tovább »

Megvan a magyarországi cigányzene támogatására és népszerűsítésére a Miniszterelnöki Kabinetiroda és a Hagyományok Háza által kiírt Muzsikáló Budapest pályázat eredménye. Az öttagú zsűri 12 (+ 5 tartalék) éttermet választott ki, aki vállalja, hogy 2017. május 20. és augusztus 20. közt, a hét legalább hat napján 19 és 23 óra közt 4-7 fős cigány zenekarnak zenélési lehetőséget biztosítanak.

Tovább »

Április 28-án a gyergyószentmiklósi Művelődési Házban, április 29-én a székelyudvarhelyi Hagyományok Háza Napok keretében tekinthető meg a Magyar Állami Népi Együttes Megidézett Kárpátalja című előadása. A Megidézett Kárpátalja - Hágókon innen és túl című előadás a magyar színpadi néptáncművészet történetében először mutatja be egy antológia keretében a Keleti-Kárpátokban és annak előterében, Kárpátalján élő népek: magyarok, ukránok, ruszinok, huculok, románok, cigányok, zsidók, sokszínű és gazdag tradicionális kultúráját. Felmutatva mindazt, ami e népek hagyományaiban közös és mindazt, ami nemzeti sajátosság.

Tovább »

A hajdani "bilétos", meghívásos bálok mintájára szervezett hagyományos táncmulatságra kerül sor május 6-án a Fonó Budai Zeneházban. A bál előtt szatmári táncosok közreműködésével mutatjuk be a vidék jellegzetes táncait; pásztortáncokat, csárdást és verbunkot. Megtudhatják, hogy a verbunk hogyan jelent meg virtuskodó formában a legényavatás folyamán, milyen volt a bálgazda fogadása, milyen volt a "pulyasarok", hogyan vettek részt a gyermekek a bálban, hogyan biztosított lehetőséget a falu társadalma a gyerekek számára a belenevelődésre.

Tovább »

Felhívjuk a pályázóink fegyelmét, hogy a pályázat beadási határidejét meghosszabbítottuk! A pályázatok végső leadási határideje 2017. május  2. (kedd), 9 óra. A később érkezett pályázatok a döntésen már nem vehetnek részt!
A hátralévő időben kizárólag személyes leadásra/átvételre van lehetőség: a Hagyományok Háza, 1016 Budapest, Naphegy tér 8. címen, Bolega Gáborné projektiroda-vezetőnél, az alábbi időpontokban:
2017. április 26. (szerda) 10–16 óra,
2017. április 27. (csütörtök) 10–16 óra,
2017. április 28. (péntek) 10–13 óra,
2017. május 02. (kedd) 8–9 óra.

Tovább »